New Age

 BILL JOHNSON JA NEW AGE

(Kirjasta Andrew Strom, Kundalini varoitus, päivitys 2015, suom. Reija Becks, luku 9)

 

(Suomessa Bill Johnsonia, Jesus Culture -bändiä ja Bethel srk:aa ovat tehneet tunnetuksi erityisesti Missiomaailma, TV7 ja Kuva ja Sana).

 

Kuten olemme nähneet, Lakelandiä ja Todd Bentleyä ympäröineen fiaskon jälkeen asiat ”invaasiorintamalla” näyttivät hieman rauhoittuvan. Poikkeuksena oli yksi valtava megaluokan palvelutyö, joka vain vahvistui vahvistumistaan. Puhun tietenkin Bill Johnsonin johtamasta Bethel -seurakunnasta Reddingissä, Kaliforniassa. Vaikka Bill Johnson oli seissyt puhujalavalla Lakelandissä ja julkisesti hyväksynyt ja puolustanut Todd Bentleyä (jopa tämän avioliiton hajoamisen jälkeenkin), sitä seuranneet jälkimainingit eivät näyttäneet lainkaan ulottuvan häneen. (Rick Joyner ei ollut niin onnekas.) Johnsonista on maailmanlaajuisessa mittakaavassa tullut jonkinlainen karismaattinen megatähti. Erityisesti eteläisellä pallonpuoliskolla hänen vaikutuksensa on valtaisa. Hän pitää joka vuosi konferensseja esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja Singaporessa, missä tuhannet pastorit ja johtajat kuuntelevat tarkkaan jokaista hänen lausumaansa sanaa. Hän on ehdottomasti tätä nykyä karismaattisen maailman kaikkein vaikutusvaltaisimpia hahmoja. Ja Jesus Culture -yhtyeen musiikkityön välityksellä hänen vaikutuksensa ulottuu valtaviin määriin kristittyjä nuoria. Bethel on ehdoton tuhovoima kaikin puolin. Ja monien mielestä Bill Johnson ei voi tehdä mitään väärin.

 

Aiemmassa luvussa julkaisimme Bethel School of Supernatural Ministry -koulusta (”Yliluonnollisen palvelutyön koulu Bethel”) valmistuneen nuoren naisen todistuksen. Monet lähteet vahvistavat asiat, joita hän kertoi meille Bethelistä. Alituiseen ilmenevä ”juopunut” käyttäytyminen, hysteerinen nauru, vapiseminen, tahaton nytkähtely, valopallot, ”tulitunnelit” ym. Ja loputon puhe omituisista enkelikohtaamisista ja matkoista ”kolmanteen taivaaseen”. Olen varma, että sellainen on jokaiselle lukijalle tähän mennessä jo liiankin tuttua. Bethelissä touhu menee kuitenkin paljon syvemmälle. Siellä ei nimittäin pelkästään sallita sitä, että jotkin New Age -tavat pääsevät sisään takaovesta, vaan itse asiassa nyt avoimesti hyväksytään täysimittaiset New Age -käytännöt. He väittävät yksinkertaisesti ”ryöstävänsä takaisin” sen, mitä paholainen alkujaan varasti!

 

TYRMISTYTTÄVÄ KIRJA

Vuonna 2012 julkaistiin hämmästyttävä kirja, jonka olisi pitänyt päräyttää hälytyskelloja ympäri maailman. Kirjan nimi on The Physics of Heaven (”Taivaan fysiikka”). Toinen sen tekijöistä on Bill Johnsonin hallinnollinen avustaja Judy Franklin. Kirjan esipuheen on kirjoittanut Bethelin pastori Kris Vallotton. Bill Johnson ja hänen vaimonsa Beni kirjoittivat teokseen kolme lukua ja Jesus Culture -liikkeen Banning Liebscher tuki kirjaa julkisesti. Niin pitkälti kuin ylipäätään on mahdollista, teos oli kaikin puolin Bethelin virallisesti hyväksymä julkaisu. (Sitä myydään vielä tänäkin päivänä Bethelin internetsivuilla.)

 

Teoksen sisältö on kerta kaikkiaan tyrmistyttävä. Jo kirjan kansimainokset kertovat, mistä on kyse: ”Teoksessa tarkastellaan ääneen, valoon, värähtelyyn, taajuuksiin, energiaan ja kvanttifysiikkaan liittyviä Jumalan mysteerejä.” Kirja on kuitenkin kaukana tieteestä. Se on mystistä New Age -kummallisuutta, tarkoituksena tuoda omituisia pakanallisia käytäntöjä kristillisyyden valtavirtaan. Teokseen on kirjoittanut artikkeleita yksitoista henkilöä, mukaan lukien Bob Jones, Larry Randolph, Cal Pierce (kuuluisa Healing Rooms -liikkeestä), Jonathan Welton ja tietenkin Bill ja Beni Johnson. Toinen teoksen tekijöistä, Ellyn Davis totesi, että ”[kirjan kirjoittajat] ovat kaikki yhtä mieltä siitä, että seuraava Jumalan liikehdintä muuttaa aivan syvimmällä tasolla sen, keitä olemme, ehkä juuri sillä ’värähtelytasolla’, jota New Age -liike on tutkinut.”

 

Kirjoittajat ovat myös kaikki yhtä mieltä siitä, että New Agessa on kätkettyjä totuuksia, jotka kuuluvat meille kristityille […]” Davis totesi teoksessa myös: ”En löytänyt ainuttakaan kristittyä johtajaa, joka olisi jakanut kiinnostukseni saada selville, olisiko New Agessa kätkettyjä totuuksia. Nyt alamme kuulla yhä enemmän ja enemmän ilmestyksistä, jotka ovat yhdenmukaisia sen kanssa, mistä New Age -liikkeessä on koko ajan puhuttu, ja yhä enemmän kuulemme opetusta, että kristityt ’ottavat takaisin’ totuuksia New Agesta.” Totuuksiako New Agesta? Tosissaanko? Jos ihmisten hälytyskellot eivät vielä pärähdä soimaan, niiden pitäisi. Oletko koskaan kuullut mitään yhtä pöyristyttävää?

 

Muista, että niin pitkälti kuin ylipäänsä on mahdollista, tämä on Bethelin virallisesti hyväksymä julkaisu. Kuten Bethelin pastori Kris Vallotton sanoo teokseen kirjoittamassaan esipuheessa: ”Judy Franklin ja Ellyn Davis kokoavat tässä vaikuttavassa kirjassa yhteen joukon näkijöitä, jotka tähyävät luomakunnan verhon taakse paljastaakseen Luojamme salaperäistä ominaislaatua […] Nämä näkijät ovat tuoneet tutkimuksissaan esiin uusia näkökulmia, joita ei koskaan ennen ole harkittu.” Mitä sitten ovat nämä uudet näkökulmat, joita ”ei koskaan ennen ole harkittu”? Kuten sanottu, tärkein niistä on se, että kristityt voivat nyt ”ottaa takaisin” ja käyttää jopa kaikkein pakanallisimpia New Age -tapoja. Vaikka Kirjoituksissa (esim. 5 Moos. 18:10-12) on erityisesti kielletty sentyyppiset okkulttiset konstit, meitä johdetaan nyt ymmärtämään, että kaikki on kunnossa ja nämä käytännöt, joita kristityt kautta aikojen ovat pitäneet aina pahoina, voidaan aivan hyvin tuoda seurakuntaan. En tiedä, mitä mieltä sinä olet, mutta minusta se on yksi kaikkein vaarallisimmista näkemyksistä, mistä olen koskaan kuullut. Entä millaisten käytäntöjen puolesta nämä kirjoittajat tarkasti ottaen puhuvat?

 

Teoksen luvussa, jonka otsikko on Authentic vs. Counterfeit (”Aito vastaan väärennös”), artikkelin kirjoittaja Jonathan Welton ilmoittaa: ”Olen löytänyt Kirjoituksista ainakin 75 esimerkkiä seikoista, jotka New Age on väärentänyt. Näitä ovat esim. henkioppaat, transsit, meditaatio, aurat, voimaesineet, selvänäköisyys, selväkuuloisuus ym. Nämä kuuluvat itse asiassa seurakunnalle, mutta ne on varastettu ja pantu ovelasti uuteen pakettiin.” Sanotaanko minulle siis, että kristittyjen tulisi etsiä auroja ihmisten pään ympäriltä, yrittää päästä transsitilaan, kuunnella henkioppaita, hankkia voimaa talismaanien tyyppisistä esineistä aivan pakanoiden tapaan, pyrkiä saamaan ruumiista irtautumisen kokemuksia jne.? Teoksen perusteella on selvää, että kirjoittajat puoltavat TARKALLEEN tällaisia asioita. Eipä ihme, että tämä kaikki sopii täydellisesti yhteen niiden seurakunnassa räjähdysmäisesti lisääntyneiden New Age -käytäntöjen kanssa, joita paholainen on yleisesti sinne ujuttanut.

 

Se, mitä uusiaikalaiset nimittävät transsendenttiseksi mietiskelyksi, on paketoitu ovelasti uudestaan, ja siitä käytetään nimitystä mietiskelevä / keskittyvä / kontemplatiivinen rukous. Ne, mitä New Age kutsuu astraalimatkoiksi, on seurakunnassa nimetty henkimatkoiksi. Kaikki ”portaalit”, ”visualisoinnit” ja ”enkelioppaat” on yksinkertaisesti tuotu suoraan New Age -uskonnosta. Ja monia näistä käytännöistä opetetaan KRISTITYILLE NUORILLE sellaisissa paikoissa kuin Bethel. En usko, että olemme milloinkaan kokeneet aikaa, joka on yhtä vaarallinen kuin tämä, missä juuri nyt elämme. Kuten sanottu, Jeesus varoitti viimeisinä aikoina eksytyksen olevan niin suuri, että jopa valitutkin saattavat joutua harhaan. Valheellisista ihmeistä ja merkeistä sekä viettelevistä hengistä tulee arkipäiväistä. ”Valkeuden enkelit” tulevat yhä aktiivisemmiksi. Missä on koettelu ja arvostelukyky?

 

”HYVIÄ VÄRÄHTELYJÄ”

Kaikki tämä antaa tietysti lisäselvyyttä joihinkin arveluttaviin toteamuksiin, joita Bill Johnson on vuosien varrella esittänyt. Johnson kirjoitti vuonna 2006 julkaistussa kirjassaan: ”Monet huomattavat pastorit ja konferenssipuhujat lietsovat pelkoa olettamalla, että koska jotain asiaa suositaan New Agessa, sen täytyy olla lähtöisin paholaisesta.” Jos suositaan New Agessa? Mitä oikein tarkoitat, Bill? Kuten Johnsonin hallinnollinen avustaja Judy Franklin kirjoitti: ”Bill Johnson kirjoittaa, ettemme voi vain jäädä norkoilemaan vanhan totuuden ympärille, vaan meidän pitäisi etsiä uusia totuuksia sukupolvellemme ja säilyttää sitten nämä totuudet seuraaville sukupolville.” Minkälaisia tarkalleen ovat nämä ”uudet totuudet”, joista tässä puhutaan? Judy Franklin kirjoitti lisäksi: ”Enhän minä halunnut uusiaikalaiseksi ryhtyä. Halusin vain saada selville, olivatko he kenties löytäneet totuuksia, joita seurakunta ei ollut löytänyt.” Miten järkyttävä lausunto! Hän etsi New Agesta totuuksia, joita ajatteli seurakunnasta puuttuvan. Mitä kummaa!

 

Luettelo The Physics of Heaven -kirjan lukujen otsikoista kertoo myös paljon: Luku 6, ”Hyviä värähtelyjä” (Good Vibrations). Luku 8, ”Jumala-värähtely” (The God Vibration). Luku 12, ”Kvanttimystiikka” (Quantum Mysticism). Ja jotkin alaotsikot ovat jopa vielä tyrmistyttävämpiä: ”Delfiinit ja parantava energia” (Dolphins and Healing Energy), ”Värin voima” (The Power of Color), ”Ihmiskehon taajuudet” (Human Body Frequences) jne. Minkälainen ”kristillinen” kirja tämä on? Ja mitä se kertoo kulissien takaisesta todellisesta Bethelistä? Ehkä nämä saattaisivat selittää joitain Bob Jonesin omituisista huomautuksista Todd Bentleylle Lakelandin herätyksessä: ”Kun katson sinua, sinä VÄRÄHTELET. Tiedät, että on kaksi portaalia, myötäpäivään ja vastapäivään. Kun värähtelet, tukit (suljet) demonisen värähtelyn. Vastapäivään värähtely on demonista. Värähtely on parantavaa.”

 

Onko mitään tässä ”hyvien värähtelyjen” meiningissä edes vähänkään raamatullista? Ei! Enimmäkseen se on peräisin suoraan hippien / New Agen käsikirjasta. Mitä sellainen siis tekee seurakunnassa? Tämä voisi myös selittää varsin omituisen tapauksen, joka liittyy äänirautaan ja rouva Beni Johnsoniin (Bill Johnsonin vaimo). Beni Johnsonille on kertynyt roima määrä omituisia uskomuksia ja menettelytapoja – ja silti hän on yhdessä aviopuolisonsa Billin kanssa Bethelissä PASTORINA. Beni kirjoitti Life and Wellness -blogissaan (”Elämä ja hyvinvointi” -blogi) 6.7.2012: ”Juttelin muutama päivä sitten Ray Hughesin kanssa, ja kerroin hänelle 528 Hz:n ääniraudan käytöstä profeetallisena menetelmänä. Joku kertoi minulle, että tätä äänirautaa nimitetään RAKKAUDEN ääniraudaksi […] Tieteessä sanotaan tästä 528 Hz:n ääniraudasta, että sen ääni parantaa.” Huomaa, että kristalleja ja äänirautoja käytetään New Age -terapiassa, eikä niillä ole millään lailla mitään tekemistä kristinuskon kanssa (eikä tieteenkään kanssa / KF). Miksi äänirautoja edes tarvitaan, kun meillä on nimi JEESUS?

 

”HERÄTYS, HERÄTYS”

Maaliskuussa 2009 Beni Johnson oli kirjoittanut aiheesta ”ENKELEIDEN HERÄTTÄMINEN” myös toisen kiistanalaisen blogipostauksen. Surullisinta tässä kaikessa on, että he ovat täysin vakavissaan näissä asioissa. Vilkaisepa tätä: ”Parin viime kuukauden aikana olen henkilökohtaisesti tullut aiempaa tietoisemmaksi enkelien toiminnasta tässä maailmassa. Yksi sellaisista hetkistä oli silloin, kun teimme rukousmatkan Arizonaan [...] Yhtenä aamuna ajaessamme Tehachapi Pass -solassa ja laskeutuessamme kohti Mojaven erämaata aloin aistia enkeleiden läheisyyttä. Mitä likemmäs tulimme, sitä voimakkaammalta vaikutelma tuntui. Näin enkeleitä kaikkialla! [...] Ilmoitin tästä ryhmälle ja sanoin: ’Meidän pitää pysähtyä! Meidän on pysähdyttävä jonnekin [...]’ Ajaessamme eräästä mutkasta sanoin: ’Uskon, että herätämme täällä enkeleitä…’” ”Tiesin, että meidän tuli kääntyä ympäri, nousta matkailuautosta ja herättää enkelit. Kunpa pystyisin ilmaisemaan teille, millainen energia ja vauhti Jumalan toiminnassa oli.

 

Loikkasimme ulos autosta, minä puhalsin shofar-torveen ja soitin kelloa, ja me kaikki huusimme: ’HERÄTYS, HERÄTYS’. Nousimme takaisin autoon ja ajoimme pois. Pois ajaessamme repesi railakas nauru! Ällistyimme, miten nopeasti kaikki tämä tapahtui, ja olimme pyörryksissä tästä seikkailusta ja enkelien toiminnasta. Mitä ihmettä äsken oli tapahtunut?! Taivas törmäsi maan kanssa. Ha-haa!!” ”Tuon hetken jälkeen minussa on alkanut itää ajatus enkeleiden herättämisestä käyttöön tässä Valtakunnan hallituskaudessa, joka meillä vallitsee täällä maan päällä. Olen kertonut joissain paikoissa näistä kahdesta tapahtumasta ja tehnyt profeetallisen teon, enkeleiden herättämisen: olen pyytänyt kaikkia huutamaan: ’HERÄTYS, HERÄTYS!’ Tiedän tämän olevan kummallista, mutta se toimii erittäin tehokkaasti… Yksi tytöistämme, jolle Jumalan enkelit ovat kovin mieleen… kutakuinkin aivan hullaantuu, kun enkeleitä on ympärillä [...]”

 

Kohta, jossa Beni viittaa ”taivaan törmäämiseen maan kanssa”, liittyy tietenkin suoraan Bill Johnsonin kuuluisimpaan opetukseen kirjassa nimeltä When Heaven Invades Earth (”Kun taivas tunkeutuu maan päälle”. Suomennettu nimellä ”Maan päällä niin kuin taivaassa”, TV7 kustannus). Käyttäessään tätä ilmaisua he selvästikin tarkoittavat edellä kuvatun kaltaisia tapahtumia. Joten jos ottaisimme heistä niin sanotusti mallia, mekin voisimme kulkea ympäriinsä ”herätellen enkeleitä” ja ”aivan hullaantuen” näiden enkeleiden läsnäolossa. Tämä kaikki voi joistain kuulostaa typerältä tai naurettavalta, mutta sen kaiken taustalla on erittäin uhkaava pilvi, okkulttinen ja New Agen mukainen harhaoppi, jota nämä henkilöt tuovat Kristuksen ruumiiseen. Ja heidän vaikutuksensa on massiivista. (Ja maailmanlaajuista.) Jos todella haluat ymmärtää Bethelin lähtökohtia ja mitä heidän opetuksensa taustalla on, suosittelen painokkaasti hankkimaan kirjan The Physics of Heaven. Se on täysin mystinen ja New Agen mukainen, vaikka sitä sanotaan ”kristilliseksi” kirjaksi.

 

JESUS CULTURE JA MAAILMAN NUORISO

Musiikkiyhtye Jesus Culture on liike, joka perustettiin alkujaan Bethelissä, mistä käsin se toimi monta vuotta. Kohteena on maailmanlaajuisesti pääasiassa nuoriso. Menestys on ollut todella suunnatonta. Jos katsot Facebookista, näet Jesus Culturella olevan jo pelkästään siellä yli kaksi miljoonaa seuraajaa. Tällainen on aika harvinaista jopa sekulaarimusiikissa toimivilla tähdillä. Suosio on uskomaton. Vaikka Jesus Culture muutti Sacramentoon vuonna 2013, heistä tietenkin välittyy Bethelin vaikutus (ehkä vähän ”lievemmin”), ovathan he Bethelistä lähtöisin. Kuten aiemmin todettiin, kun kirja The Physics of Heaven julkaistiin, Jesus Culturen johtaja Banning Liebscher tuki julkisesti teosta. Bethelin ylistysjohdon kärkenä toimivat Brian ja Jenn Johnson, jotka ovat myös julkaisseet monia musiikkialbumeja. Jenn Johnson on kuuluisa jokseenkin pöyristyttävistä lausunnoista, joita hän on antanut Pyhästä Hengestä. Hän on usein julistanut esiintymislavalta, että hänen mielestään Pyhä Henki on kuin Alladinin tarinan henkiolento. Hän kuvailee Pyhää Henkeä myös näin: rohkea, höpsö, huvittava, salakähmäinen, hauska ja väriltään sininen. On aika järkyttävää kuulla hänen laskettelevan tällaista Jumalan Pyhästä Hengestä – etenkin, kun hän vertaa Pyhää Henkeä sadun henkiolentoon. Tiedossa ei ole, onko hän kuullut käsitteestä Pyhän Hengen pilkka.

 

OKKULTTISTA HARHAOPPIA

Olemme tarkastelleet tässä luvussa tavattoman vakavia asioita. Mikä olisi vaarallisempaa kuin tuoda New Agen menetelmiä ja uskomuksia Kristuksen kallisarvoiseen seurakuntaan? Muista, että kun Vanhassa testamentissa Naadab ja Abihu toivat vierasta tulta Herran eteen, Jumalan tuli poltti heidät kuoliaaksi (3. Moos. 10:1-2). Ei ole kyse leikin asioista. Entä siis vieras tuli nykyaikana? Bill Johnson on hyvin miellyttävä, lämmin ja ihastuttava mies, jolla on paljon hyvää sanottavaa. Surullista kyllä, uskon hänen myös olevan pahasti harhautunut ihminen, joka harhauttaa muita massiivisissa mitoissa. Onko todella niin vaikeaa uskoa, että lopun aikoina Bethelin kaltaisesta paikasta voisi tulla keskus, josta New Agen vaikutus soluttautuu seurakuntaan? Eikö se ole juuri sellainen paikka, minkä vihollinen valitsisi?

 

Kun kuulemme yhä uudelleen ja uudelleen ensikäden tietoa eri lähteistä, että Bethelissä nuoret kulkevat ”tulitunneleiden” läpi, jahtaavat ”valopalloja” (wicca-uskonnossa näistä hengistä käytetään englanniksi nimitystä ’sprite’), avaavat taivaallisia ”portaaleja” kutsuakseen outoja henkiä sisään, nytkähtelevät tahattomasti ja nauravat tuntikausia, puhuvat kummallisten ”enkeleiden” kanssa, tekevät ”henkimatkoja” jne., eikö tämä kuulosta joltain hämäräperäiseltä New Age -kultilta? Tällaisessa käyttäytymisessä ei ole yhtään mitään kristillistä. Nimenomaan idän mystisissä uskonnoissa on aina harjoitettu tällaista menoa – ei kristinuskossa. Meillä on nimi JEESUS. Me emme tarvitse sellaista demonista humpuukia! Miksi ihmeessä kukaan ajattelisi, että mustaa magiaa sopii kietaista uudenlaiseen pakkaukseen ja tuoda kristillisyyteen?

 

Ympäri maailman on nykyään lukemattomia johtajia ja palvelutöitä, joilla on tämä sama saastunut ”voitelu”. Ihmiset kirjoittavat usein minulle kysyäkseen jostakusta nimekkäästä henkilöstä, joka yhdistetään tähän liikkeeseen. On kuitenkin mahdotonta pysyä selvillä heistä kaikista. Heitä on tuhansia, ja kaikki he levittävät saastetta vaihtelevassa määrin. Tätä niin kutsuttua ”voitelua” on joka paikassa. Kuulen sinun kysyvän: ”Mitä sitten on tehtävissä?” Yksi asia on varma. Karismaattinen liike on tätä nykyä sellaisella tolalla, että vain Jumala voi sen puhdistaa (jos se on enää edes mahdollista). Monet uskovat saastutuksen ulottuvan jo niin syvälle, ettei liike ole enää pelastettavissa. Ehkä niin, mutta siinä on mukana kuitenkin monia ihmisiä, joiden silmät voidaan avata. Ja meidän asiamme on tavoittaa heidät. On kuulutettava: ”Lähtekää pois heidän joukostaan.” Jeesus palaa puhtaan ja tahrattoman morsiamen luo.

 

Koko kirja ladattavissa ja luettavissa:

https://drive.google.com/open?id=0B1BsnMzZNX2-fkRuN1lXZ3BZLU9xY0pISmg4WlBZeXdrR2lWdG14aS1uV3ltMERaMlpCSHM

 LISÄÄ linkkiä

 Missiomaailma järjestää ”Nouse Suomi” -tapahtuman 22-24.5.2015, jossa ovat mukana Bill Johnsonin Betel -srk:sta Jesus Culture ”bändi” ja puhujat Todd White sekä Ben Fitzgerald. Missiomaailman tapahtumaan pääsee maksamalla etukäteen 50 eur tai ovella 60 eur. Healing Rooms -sivusto myy Bill Johnsonin kirjoja, tosin ruotsinkielisiä. Sivustolla kerrotaan: ”Bill Johnson on vaikuttanut merkittävästi myös koko Healing Room -työn syntymiseen 1990-luvun lopulla. Hänen kauttaan Bethel seurakunnan silloinen ´kuiva´ vanhemmistoveli Cal Pierce koki voimakkaan Pyhän Hengen uudistuksen ja sai kutsun aloittaa Healing Room -palvelutyön.” Kuva ja Sana on julkaissut suomeksi Johnsonin kirjan ”Jumalan kasvojen alla”. Kirjan esittelyssä sanotaan mahtipontisesti: -”VALMISTAUDU KOHTAAMAAN JUMALA TAVALLA, JOKA MUUTTAA KOKO ELÄMÄSI!

http://www.kristitynfoorumi.fi/pdf/0215.pdf

Älkää eksykö ja Koetelkaa kaikki – varoitusta nyt monelta suunnalta

 

 

Viime aikoina eräät suomalaiset kristityt vaikuttajat ovat heränneet vastustamaan ainakin osaa väärästä karismaattisesta liikkeestä. Hyviä kommentteja ovat antaneet Ristin Voiton päätoimittaja Leevi Launonen ja Uuden Tien päätoimittaja Leif Nummela. One Way Missionin johtaja Tapani Suonto on jo pidemmän aikaa puhunut erityisesti menestysteologiaa vastaan.

 

Nämä veljet olivat myös mukana Älkää eksykö -illassa Helsingin Vanhassa kirkossa marraskuussa 2015. En ollut kuulijana mutta katsoin tilaisuuden netistä. Hyvä tilaisuus, jossa Kirsi Rostamo ja Leevi Launonen mainitsivat kristillisen median vastuun viitaten, että pitäisi valottaa Suomeen tulevien opettajien ja oppien taustoja. (Jota KF:kin on tehnyt kohta 20 vuotta). Tapani Suonto puhui erinomaisesti menestysteologiaa vastaan. Pääpuhuja oli intialainen pastori Prem Kodali, joka valotti Intian tilannetta ja myös menestysteologian väärää evankeliumia: kristilliset (amerikkalaiset) satelliittiTV -kanavat suoltavat lihallisen mielen mukaista evankeliumia ja TV -saarnaajat ”etovaa ihmeiden tuottamista”. Kodalin puhe oli peruskristillinen ja hyvä: ”julistamme ristiinnaulittua Kristusta”, ”ei tarvitse juosta siunausten perässä jos sinulla on Jeesus”. Myös Marttyyrien ääni -järjestön Juhani Huotarilla oli puheenvuoro. Tilaisuuden järjestivät Uusi TieRistin VoittoOne Way TV ja Radio Dei.

 

Onnistunut ilta ja hyvää sanaa, jota aikamme tarvitsee. Mutta kun katsoin ohjelmaa TV7 nettipalvelusta, tuli jo heti alussa kylmää vettä niskaan - nimenomaan koskien ”median vastuuta”. Ilta oli videoitu kolmeen osaan joiden alussa oli mainostamista. Mainostettiin Elijah-House -järjestöä, joka on saanut jalansijan myös Suomeen. Maailmalla Elijah Housilla on yhteydet Healing Rooms -liikkeeseen. Kumpikin liike kuuluu ns. uuteen apostoliseen uskonpuhdistusliikkeeseen. Elijah Housen johtajat ovat Paula ja John Sandford. Heidän mentorinsa puolestaan oli Agnes Sandford niminen henkilö. John Sandford kuvaa itseään ”super-spook mystikko (super-spook on slangisana tarkoittaen hyvin voimallista ja menestyksekästä vakoilijaa, myös informaation etsijää), näen kaiken aikaa unia, näkyjä ja saan aivan erityisiä kokemuksia” (Kirja: Healing the wounded spirit).

 

Toinen oli Heidi Baker -nimisen tunnetun amerikkalaisen karismaatikon kirjamainos. Heidi Baker on yksi liikkeen ”profeetta” ja toimii New Apostolic Reformation (NAR)-yhteydessä. Hyväntekeväisyyttä hän harjoittaa Afrikassa järjestönsä kautta. Nämä liikkeet ja opettajat tulevat usein yleisesti hyväksytyiksi juuri hyväntekeväisyyden nimissä. Asiaa ei auta vaikka Baker ei kirjassaan mainitsisi yhteyksiään ja vaikka Elijah House tekisi hyvältä vaikuttavaa opetustyötä. On mentävä näiden toimijoiden juurille ja taustoihin ettei joudu tukijaksi sellaiselle, joka ei lopulta toimikaan raamatullisen evankeliumin hyväksi.

 

Kristillisen median vastuu ei ole Suomessa toiminut kaikilta osiltaan. Kristillinen ”tuotevastuulaki” ei toimi. Niin syvälle ja niin laajalle väärän karismaattisuuden erilaiset versot on maahamme juurrutettu. Samassa paketissa välillä varoitetaan ja eksytetään. Monet kristilliset kustantajat ovat julkaisseet jo vuosien ajan äärikarismaattisuutta tukevaa kirjallisuutta. Patmos/Kuvan ja Sanan julkaisu- ja mediatoiminta on ollut merkittävässä osassa. TV7 osuus tässä on tänä päivänä suuri.

 

Maaliskuun 5 päivä 2016 vääriä oppeja vastustetaan jälleen Helsingin Lähetysseurakunnassa teemalla ”Koetelkaa kaikki”. Mainostetun seminaarin järjestävät Aikamedia Oy, Helsingin Lähetysseurakunta, Patmos Lähetyssäätiö, Uusi Tie -lehti, One Way Mission, Ristin Voitto -lehti ja Radio Dei. Puhujina Tapani Suonto, Heimo Embuska, Esa Hyvönen, Pasi Turunen, Petri Mäkilä ja Niilo Närhi. Iltatilaisuudessa puhuu Leif Nummela ja paljastetaan Aikamedian uusi, 45 euron hintainen kirja äärikarismaattisuuden ilmiöistä. Nummelan kirjoituksen 24.2 mukaan kirja on ”merkkipaalu” eikä siinä mitassa äärikarismaattisuutta (Nummela mainitsee erityisesti New Apostolic Reformation -liikkeen) ole Suomessa arvioitu milloinkaan ennen. Nummela myös viittaa siihen, että ”jo vuosia sitten” harhat olivat näkyvissä. Miksi silloin seurakuntien johdossa ei haluttu ottaa perusteltuja varoituksia ja varoittajia todesta?

 

Ehkä Leif Nummela ei ole seurannut sitä jo vuosia jatkunutta äärikarismaattisen ja myös NAR -liikkeen arviointia, jota Suomessa itseasiassa on käyty mutta jota monet kristilliset toimijat eivät ole halunneet nähdä ja tunnustaa. Jo vuonna 1991 RV julkaisi helluntailiikkeen veteraanisaarnaaja Matti Pyykkösen erinomaisen kirjan karismaattisesta eksytyksestä ”Jumala juoksupoikana – ihmiskeskeisen teologian diagnoosi”. Matin kirja herätteli aikanaan suuresti myös minua. On mielenkiintoista nähdä, kuinka laajalti kirja käsittelee väärää karismaattisuutta tai miltä osin se esittää sellaista jota esim. Matti Pyykkönen, Olavi Peltola, Per-Olof Malk, Jouko Nieminen, Ceta Lehtniemi, Pauli Koskinen ja monet muut allekirjoittanut mukaan lukien netissä, kirjallisesti ja luennoilla ovat esittäneet jo vuosien ajan.

 

Onko kirjassa sellaista tietoa, jota maksaja ei ole voinut saada jo ennenkin julkaistuista kirjoista tai netistä (tänä päivänä on monia suomalaisiakin sivustoja, joilla arvioidaan kriittisesti karismaattista eksytystä), jopa ilmaiseksi? On kiitettävä asia, että edellä mainitut järjestöt ja henkilöt ottavat kantaa äärikarismaattisuutta vastaan. Mutta kiusallista on, että eräiden mukana olevien järjestöjen ja henkilöiden toiminnassa sama äärikarismaattisuus on mukana – järjestöstä ja henkilöstä riippuen eri tavalla ja eri mitassa.

 

Menestysteologiasta puhuttaessa yksi suurimpia menestysteologeja on amerikkalainen elämäntaito-opettaja Joyce Meyer. Kuvan ja Sanan kustantamia hänen kirjojaan myyvät useat muutkin kustantajat. Seminaarissa puhuva Niilo Närhi on helluntailiikkeen Avainmedia -järjestön johtaja. Järjestö julkaisee samannimistä lehteä, jossa on jo hyvän aikaa ollut Joyce Meyerin kolumni. Äskettäin julkaistussa ”Salvation not for sale” -kirjasessa Sarah Wilson mainitsee Joyce Meyerin esimerkkinä siitä, kuinka rikkaat amerikkalaiset saarnaajat imevät hyväuskoisten kristittyjen säästöt taskuihinsa ”...ja sitten menevät ja ostavat 23 000 dollarin WC-istuimen, kuten evankelista Joyce Meyer teki. Se on suorastaan rikollista...” Entä Benny Hinn -ihannointi? Kuka on ollut edistämässä Suomeen vaikkapa Bill Johnsonin ja Bethel Church'in väärää karismaattisuutta?Voisin mainita muitakin esimerkkejä.

 

Tämä sekavuus sattuu ihan sydämeen saakka. Toisaalta arvostan kaikkia näitä edellä mainittuja toimijoita ja henkilöitä ja haluan kiittää näitä pyrkimyksiä. Toisaalta näen kuinka ristiin ja rastiin tässä vaikutetaan. Eikö jo voitaisi tunnustaa, että karismaattinen liike on pääosiltaan mennyt kaiken aikaa vain epäterveeseen suuntaan? Vuosia sitten siitä on varoitettu ja varoittaminen on kaiken aikaa jatkunut. Liikkeestä varoittaminen voi olla uutta näille henkilöille mutta ei se muutoin alkuunkaan ole uusi asia. Sellaista kuvaa ei pitäisi antaa. Pikemminkin tässä ollaan jo jälkijunassa. Jälkien korjaaminen on paljolti jo mahdotonta. Suomessa on monia uskovia, jotka kokevat jääneensä seurakuntiensa ulkopuolelle, koska eivät ole hyväksyneet sinne tulleita karismaattisia vaikutuksia. Moni on myös ollut mukana karismaattisessa liikkeessä pettyen pahasti sen moniin perusteettomiin lupauksiin.

 

 

Kattava tietopaketti:

Uusi Apostolinen Uskonpuhdistus, New Apostolic Reformation (NAR): Näkökulma -lehti nro 2/2015 lataa ilmaiseksi:www.kristitynfoorumi.fi/nakokulma2.pdf

 

Vain pieni osa muuta asiaan liittyvää:

Uusi Viini Juovuttaa kirja: www.kristitynfoorumi.fi/pdf/uvj.pdf

Joyce Meyeristä jo n. 10 vuoden takaa: www.kristitynfoorumi.fi/meyer.htm

Elijah House ja Sandfordit: www.kristitynfoorumi.fi/outojayhteyksia.htm

Oikean ja väärän erottaminen: http://www.kristitynfoorumi.fi/oikeanerott.pdf

Väärä karismaattisuus, parantajat ja mesmerismi http://www.kristitynfoorumi.fi/karismesmer.html

 

Kirjoja

-UVJ (ilmainen edellä olevasta linkistä)

-Katso Jumalan Karitsa (Matti Pyykkönen, Paavo Suihkonen, Olavi Peltola, Paavo Lievonen, Juhani Aitomaa, Per-Olof Malk) mm. menestysteologiasta ym.

-Olin voitelussa, Jouko Nieminen

-Kulissien takana, Yves Brault

-Karismaattinen vaiko hengellinen, Matti Pyykkönen

-Nykyajan harhat (Aitomaa, Lehtniemi, Malk, Nieminen, Peltola – mm. uudesta apostolisesta liikkeestä, väärästä henkivalta-opetuksesta, mesmerismin ja henkisten oppien vaikutuksesta äärikarismaattisuuteen, sielunhoidosta suhteessa Healing Rooms/torontolaisuuteen ym., karismaattisista ilmiöistä ja liikkeistä, jne.)

Edellä on mainittu vain osa materiaalista joka on ollut saatavissa jo vuosien ajan.

Tilattavissa Evankeliumin opintoyhdistys ry. PL 17, 05831 Hyvinkää

http://www.evankeliumikoulu.fi/tuote-osasto/kirjat/

 

 

Juhani Aitomaa

 

 

 

Benny Hinn

 

 

 

FAKE FAITH HEALERS

 

Yves Brault muutti perheineen Kanadasta ja liittyi Benny Hinnin seurakuntaan.

 

Perhe oli aktiivisesti mukana srk:n toiminnassa. Benny pyysi Braultia kääntämään kirjojaan ranskan kielelle. Mutta vähitellen Hinnin organisaation luonne alkoi paljastua.

Erityisten vaiheiden kautta he joutuivat tutustumaan muidenkin suurten ”tähtien”, kuten Cerullon organisaatioon. Braultit joutuivat suuriin vaikeuksiin.

Koettaessaan selvittää kuinka ja miksi heille tapahtui kaikki se, Brault tutki mesmerismiä (jolle nykyinen hypnoosi ja suggerointi perustuu) ja löysi hämmästyttäviä yhtäläisyyksiä.

Benny Hinn ja monet muut suuret tähdet, käyttävät vanhaa, tunnettua, ihmismieleen vaikuttavaa tekniikkaa, jonka kehitti Franz Anton Mesmer. He käyttävät sitä tieten tai tietämättään…

 

Lue Yves Braultin huomioita:

 

 

 

Bennyn parantava voima – suggestiota?

 

Baptistijohtaja Jerry Falwell tietää Bennyn ”voitelun”

 

Bennyn 30 milj. USD:n ”Parantamisen Puutarha” hanke ja muutto Orlandosta Dallasiin

 

Lillie Knaulsin tapaus – vain yksi esimerkki monista

 

Bennyn rahatalous – miksi puheet vaihtuvat?

 

Henry Hinn seuraa isoaveljeään

 

Muita kirjoituksia:

 

Hämmentääkö Hinn sinua(kin)?

 

 

YVES BRAULTIN INTERNET SIVUT:

 

Contending For The Faith

 

 

Yeshua

Mitä sana sanoo:

 

Jeremia 23:

16 Näin sanoo Herra Sebaot: Älkää kuulko profeettain sanoja, noiden, jotka teille ennustavat täyttäen teidät tyhjillä toiveilla: oman sydämensä näkyjä he puhuvat, mutta eivät sitä, mikä tulee Herran suusta.
17 He hokevat minun halveksijoilleni: 'Herra on sen sanonut: Teillä on oleva rauha!' Ja kaikille, jotka vaeltavat sydämensä paatumuksessa, he sanovat: 'Ei teitä kohtaa onnettomuus'.
18 Mutta kuka on seisonut Herran neuvottelussa ja nähnyt ja kuullut hänen sanansa? Kuka on tarkannut ja kuullut hänen sanansa?"
19 Katso, Herran myrsky, kiivastus, puhkeaa, pyörremyrsky vyöryy kohti jumalattomien päätä.
20 Eikä Herran viha asetu, ennenkuin hän on toteuttanut ja täyttänyt sydämensä aivoitukset. Aikojen lopulla te tulette sen hyvin ymmärtämään.
21 "Minä en ole lähettänyt noita profeettoja, mutta silti he juoksevat. Minä en ole puhunut heille, mutta kuitenkin he ennustavat.
22 Jos he olisivat seisoneet minun neuvottelussani, niin he julistaisivat minun sanani kansalleni ja kääntäisivät heidät pois heidän pahalta tieltään ja pahoista teoistansa.
23 Olenko minä Jumala vain lyhyeltä matkalta, sanoo Herra; enkö ole Jumala myöskin kaukaa?
24 Saattaako joku niin piiloon piiloutua, etten minä häntä näe? sanoo Herra. Enkö minä täytä taivasta ja maata? sanoo Herra.
25 Minä olen kuullut, mitä sanovat nuo profeetat, jotka ennustavat minun nimessäni valhetta sanoen: 'Minä olen nähnyt unta, olen nähnyt unta'.
26 Kuinka kauan? Mitä on mielessä noilla profeetoilla, jotka ennustavat valhetta, ennustavat oman sydämensä petosta?
27 Aikovatko he unillaan, joita he kertovat toinen toisellensa, saattaa minun kansani unhottamaan minun nimeni, niinkuin heidän isänsä ovat unhottaneet minun nimeni Baalin tähden?
28 Se profeetta, jolla on uni, kertokoon unensa; mutta se, jolla on minun sanani, puhukoon minun sanani uskollisesti. Mitä tekevät oljet jyvien seassa? sanoo Herra.
29 Eikö minun sanani ole niinkuin tuli, sanoo Herra, ja niinkuin vasara, joka kallion murtaa?
30 Katso, sentähden minä käyn niiden profeettain kimppuun, sanoo Herra, jotka varastavat minun sanani toinen toiseltansa.
31 Katso, minä käyn niiden profeettain kimppuun, sanoo Herra, jotka ottavat sanansa omalta kieleltään, mutta sanovat: 'Se on Herran sana'.
32 Katso, minä käyn niiden kimppuun, jotka ennustavat valheunia, sanoo Herra, ja kertovat niitä ja eksyttävät minun kansaani valheillansa ja kerskumisellansa, vaikka minä en ole heitä lähettänyt enkä käskenyt ja vaikka heistä ei ole mitään hyötyä tälle kansalle, sanoo Herra.