Suomen romani historia
Suojaa vailla: romanit 1600–1700-luvulla
Romanien kirjavat elinolot
Miksi liikkuvuudesta tuli ongelma?
Tätä historiaa ei kerrota....
Urho Kekkonen, joka syksyllä 1942 tuumi, että "mustalaisia varten lienee perustettava keskitysleiri, eihän niistä muuten selviä".
Asia ei jäänyt pelkän ideoinnin asteelle, sillä vuoden 1943 tammikuussa aloitti toimintansa maan ensimmäinen romanimiehille tarkoitettu leiri. Vastaavanlaisen leirin saivat myös romaninaiset, mutta kumpikaan leiri ei toiminut pitkään.
Näkökulma: Heinäveden leiri oli vain yksi monista
Julkisuudessa kauhisteltu Heinäveden työleiri oli vain luoto työleirien saaristossa, kirjoittaa jatkosodan aikaisesta työleirijärjestelmästä tieteellistä tutkimusta tekevä Ylen toimittaja Pekka Niiranen. Hänen mukaansa kyse ei kuitenkaan ollut mistään keskitysleirijärjestelmästä.
Romanien holokaustista
Romanien joukkotuho
Nomadeita?
Nomadeita?
Romanit 1900-luvun Suomessa
Suomen romanit ovat olleet pitkään näkymättömissä historiankirjoituksissa, vaikka he ovat olleet osa suomalaista yhteiskuntaa ja sen historiaa jo viimeiset 500 vuotta. Suomen romaneista tuli muiden suomalaisten tavoin Suomen kansalaisia maan itsenäistyttyä vuonna 1917.
Romanien historiaa luonnehtivat pitkälle 1900-luvulle asti vainot, asunnottomuus ja köyhyys. Tämän menneisyyden tunteminen antaa myös ymmärrystä nykypäivään. 1900-luvun jälkipuoliskolla romanien asema muuttui vähitellen vainotusta ryhmästä kulttuurivähemmistöksi, jonka asema on turvattu lainsäädännöllä.
Käsiteltäessä Suomen romanien historiaa on muistettava, että romanit eivät ole yksi yhtenäinen ryhmä. Jokaisella yksilöllä, perheellä ja suvulla on oma tarinansa.
Inka Jeskanen
Lähteet:
Jeskanen Inka: ”Ja nii meki lähettii sitte Ruotsii”, Suomen romanien muutto Ruotsiin 1960–1980-luvuilla muistelukerronnassa, Pro gradu, Helsingin yliopisto 2012.
Tervonen, Miika: Romanit ja suuri muutos. Suomen Romanien historia. Toim. Pulma Panu. Suomalaisen kirjallisuuden seura, Helsinki 2012.
Koulutien kivinen alku
Suomen romanien koulutuksella ei ole pitkiä perinteitä, mikä näkyy edelleen osittain heikkona kirjoitus- ja lukutaitona. Ensimmäinen sukupolvi aloitti säännöllisen koulunkäynnin vasta 1970-luvulla, kun romanien koulutukseen alettiin kiinnittää enemmän huomiota.
Kiertely elämäntapana
Vaikeat ajat
Toisen maailmansodan jälkeinen aika oli Suomen romaneille erityisen hankala. Sodan jälkeen evakkoon joutuneiden joukossa oli arviolta noin kolmasosa koko Suomen romaniväestöstä. Siirtoväen asuttaminen osoittautui vaikeaksi, ja varsinkin romanien asuttamisessa epäonnistuttiin.
Romanit alkoivat asuttaa kaupunkien laitamia, jonne syntyi erilaisia hökkelikyliä. Heidän maaseudulla käyttämänsä selviytymiskeinot eivät toimineet enää kaupunkioloissa. Myös maaseudulla romanit alkoivat asettua paikoilleen, koska heitä otettiin yhä vastahakoisemmin vastaan taloissa.
Epäluulot romaneja kohtaan kasvoivat, ja lehdistössä romanit leimattiin usein varkaiksi ja huijareiksi. Romanien pelkoina olivat muun muassa lasten sijoittaminen lastenkoteihin, joutuminen työleirille tai irtolaislainsäädännön rikkomisesta aiheutunut vankeusrangaistus. Slummeissa elettiin köyhyyden keskellä, ja ongelmaa hoidettiin pakkosijoittamalla romanilapsia lastenkoteihin. Romanien elämäntapa nähtiin haitallisena ja poiskitkettävänä.
Romanit olivat taistelleet sodassa muiden suomalaisten tavoin, mutta heidän osuutensa unohdettiin hyvin nopeasti sodan jälkeen.
Ruotsin-villitys
Kohti parempia elinoloja
Romanit
Romanien lähtökodin arvellaan olevan Pohjois-Intiassa Punjabin maakunnassa. Heidän muuttonsa alkuperäisiltä asuma-alueiltaan tapahtui yli tuhat vuotta sitten. Syynä siihen saattoivat olla nälänhätä, sodat ja epidemiat. Vuosituhannen vaihteessa romaneja asui Vähässä-Aasiassa, josta he siirtyivät Euroopan eri alueille 1000-luvun vaihteessa.
Lontoossa pidettiin vuonna 1971 kansainvälinen romanikongressi. Sen mottona oli Opré Roma (romanit herätkää). Silloin luotiin perusta romanien kansainväliselle järjestäytymiselle, hyväksyttiin romanien oma kansallislaulu ja lippu:
Kongressissa nimitys "mustalainen" todettiin kaikissa kielissä halventavaksi ja se suositeltiin korvattavaksi käsitteellä romani. Nimitys romani on johdettu heidän sanskritiin tukeutuvan alkuperäiskielensä käsitteestä "roma", joka tarkoittaa ihmistä.
Käsite romani ei ole täysin vakiintunut kansainvälisessä eikä kansallisessa käytössä. Ongelmana on ollut se, että heitä ei ole haluttu perinteissä mielessä tunnustaa vähemmistöksi, koska he eivät asu missään maassa tietyllä yhtenäisellä alueella. Toiseksi Euroopassa on laajalti sovellettu käsitettä "mustalainen" kaikkiin kierteleviin ryhmiin riippumatta heidän etnisestä taustastaan. Kolmantena syynä on se, että Keski-Euroopan alkuperäisten romaniyhteisöjen jälkeläiset käyttävät nimitystä "sinti". Kansainvälisessä kielenkäytössä nimityskiistaa on ratkaistu siten, että on puhuttu samanaikaisesti romaneista ja sinteistä.
Romanikulttuuri
Etninen ryhmä antaa ihmisille juuret ja historian. Se
voidaan määritellä ryhmäksi ihmisiä, jotka puhuvat samaa kieltä ja tunnustavat yhteisen alkuperänsä ja joilla on yhteinen elämäntapa ja joukko traditioita ja tapoja, jota erottavat kyseisen ryhmän muista
ryhmistä. Se omaa jäsenyyden ja identiteetin, jonka myös ryhmän ulkopuoliset tunnistavat. Suomen romanikansa on kehittynyt omaksi etniseksi ryhmäksi 1500-luvulta lähtien. Kielen lisäksi rajansäilyttämismekanismina
on toiminut erottautuminen ulkoisten tunnusmerkkien, kuten pukeutumisen avulla valtaväestöstä.
Ryhmä muodostaa myös oman kommunikaatio- ja vuorovaikutuskenttänsä ja sillä on perustavanlaatuisia yhteisiä kulttuuriarvoja, jotka
ilmentyvät yhdenmukaisina kulttuurin muotoina. Näitä ovat esimerkiksi puhtaus- ja häveliäisyystavat, jotka opitaan pitkällisen sosialisaation kautta ryhmän sisällä, jossa ne säätelevät ryhmän
jäsenen ulkoista käyttäytymistä.
Kulttuurin ullkoiset tunnukset tai jäsenten kulttuuriset piirteet voivat muuttua, ryhmän rajan silti säilyessä muihin ryhmiin. Kulttuurin toteutuminen ja kehittyminen on ulkoisista olosuhteista riippuvaa. Vähemmistöpolitiikalla luodaan ja määritellään reunaehdot kulttuurin olemassaololle ja ilmenemiselle. Suomi allekirjoitti kansallisten vähemmistöjen suojelua koskevan puiteyleissopimuksen helmikuussa 1995. Tässä sopimuksessa se Euroopan neuvostonjäsenvaltiona sitoutuu luomaan tarkoituksenmukaiset olosuhteet myös romanikulttuurin kehittymiselle sekä kunnioittamaan ja tukemaan vähemmistökansojen etnistä ja kielellistä identiteettiä.
Romanikieli
Romanikieli tunnistettiin 1700-luvulla. Sen huomattiin olevan sukua intialaiselle sanskriitin kielelle. Suomessa kieltä 1800-luvulla tutkiArthur Thesleff. Eri maissa elävien romanivähemmistöjen kieli on pohjimmiltaan sama. Suomen romanikieli on saanut vaikutteita ruotsin- ja suomenkielistä.
Vuonna 1900 ilmestyneessä senaatin asettaman komitean mietinnössä pidettiin romanikielen puhumista pakanallisena ja vahingollisena. Romanikieli pyrittiin hävittämään. Vähemmistö suojasi kieltään ja se sai lähes salakielen aseman 1970-luvulle saakka. Tuolloin suomenkieli oli yleisesti omaksuttu aktiivikäyttöön ja oman kielen taito oli heikentynyt. Erityisesti nuorempi polvi oli kadottanut aktiiviyhteyden ruomanikielen käyttöön.
Kielen elvyttämiseksi ryhdyttiin toimenpiteisiin romanijärjestöjen aloitteesta. Opetusministeriön toimesta laadittiin vuoden 1970 aikana romanikielen normatiivisanasto. Ensimmäinen aapinen ilmestyi Viljo Koiviston toimittamana 1982. Niin normatiivisanasto kuin Viljo Koivoston aapinenkin olivat ensimmäisiä toimenpiteitä romanikielen kehittämiseksi kirjakieleksi. Kielen elvytyksessä on kuitenkin edistytty tehokkaammin vasta 1990-luvulla. Opetushallitus on kouluttanut romanikielen ja -kulttuurin opettajia. Vuonna 1995 ilmestyi Miranda Vuolasrannan laatima Romano tsimbako drom -romanikielen oppikirja peruskoulun ala-asteen oppilaille. Romanikielen ja kulttuurin opettajille on käsikirjan laatinut Henry Hedman. Hedmanin opettajan käsikirja Sar me sikjavaa romanes ilmestyi vuonna 1995.
Tietosanakirja romaneista
Tarkoitukseni on tuoda esille se, miten mustalainen on määritelty Otavan tietosanakirjoissa eri vuosikymmeniltä. Kun lukee teoksia eri vuosikymmeniltä, voi hyvin huomata määrittelyn muuttuneen.
Otavan Tietosanakirja vuodelta 1913 kertoo mustalaisista muun muassa seuraavaa:
"Mustalaiset, kulkurikansa, jota tavataan kaikkialla Euroopassa, monissa osissa Aasiaa sekä jonkun verran Afrikassa, Amerikassa ja Australiassa. Ruumiiltaan mustalaiset ovat keskikokoisia, solakkavartaloisia; kädet ja jalat ovat pienet. Ihonväri on ruskeankeltainen; kauniisti muodostunut nenä on kaareva, suu siro, hampaat pystyt ja valkeat, otsa on korkea, hiukset kiiltävän mustat. Heidän ravintonsa on yleensä niukka. Tupakkaa polttavat ahkerasti sekä miehet että naiset, vieläpä lapsetkin."
Ennen Suomen sisällissotaa julkaistussa teoksessa mustalaiset siis kuvataan hyvin tarkasti.
Otavan Iso Tietosanakirja vuodelta 1961 kertoo mustalaisista rotuna seuraavasti:
"Mustalaiset: kulkurikansa, jota tavataan kaikkialla maapallolla lukuun ottamatta Itä- ja Kaakkois-Aasiaa; ei kuitenkaan missään luonnonkansojen keskuudessa. Rotuominaisuudet viittaavat intialaiseen alkuperään; sukulaiskansoja ovat draviat ja mon-khmerit. Sekoittumattomat mustalaiset ovat mustasilmäisiä, sinivivahteisen mustatukkaisia, lyhyitä (miehet 160-165 cm). Iho on ruskeankellertävä tai vaalea. Tavataan sirorakenteinen, heikosti kyömynenäinen ja karkearakenteisempi leveämpinenäinen tyyppi."
Vuoden 1976 Otavan Suuressa Enslykopediassa ei kerrota mustalaisten ulkoisista ominaisuuksista mitään. Yhdessäkään edellä mainituista opuksista mustalaisista ei käytetty nimitystäromani, jota he haluaisivat itsestään käytettävän. Romani tulee muuten sanasta rom, joka tarkoittaa ihmistä tai laumaa.
Romanivainojen historiallinen tausta
Syitä romanien julmaan vainoamiseen on monia. Yleisen rasistisen perustelun antaa vuonna 1914 julkaistu suomalainen tietosanakirja: "Aluksi m:ia kaikkialla kohdeltiin hyvin, mutta pian heitä petostensa ja varkauksiensa vuoksi ruvettiin vieromaan ja vainoomaan. Joskin vainon aika on lakannut, ovat he kaikkialla pysyneet hyljittyinä mierolaisina."
Romanien vainoaminen oli ensinnäkin olennaisesti yhteydessä Euroopassa vallinneeseen turkkilaispelkoon. "Mustalaisten" katsottiin toimineen turkkilaisten vakoojina. Toiseksi vainojen taustalla oli heidän elämäntapansa yhteensovittamattomuus teollisen palkkatyön kanssa. Romanit joutuivat kohtaamaan saman lainsäädännön, jonka tarkoituksena oli pakottaa "tuotantovälineistä vapaa" talonpoikaisto palkkatyöhön. Länsi-Euroopassa tilansa menettäneiden talonpoikien pakottaminen palkkatyöhön alkoi 1400-luvun lopulla. Nämä toimeentulonsa perustan menettäneet ihmiset eivät vapaaehtoisesti halunneet sopeutua palkkatyön vaatimaan kuriin. He muuttuivat joukoittain kerjäläisiksi, rosvoiksi ja maankiertäjiksi usein olojen pakosta. Sen seurauksena 1400-luvun lopulla ja 1500-luvulla julkaistiin koko Länsi-Euroopassa julmia lakeja irtolaisuutta vastaan. Romanit joutuivat niiden kohteeksi perinteisten ammattiensa ja kiertävän elämäntapansa vuoksi. He joutuivat samaan kurimukseen kuin kehityksen alle sortuneet talonpojat. Esimerkiksi Englannissa 1500-luvun puolivälin jälkeen se, joka toisen kerran tavattiin irtolaisuudesta, ruoskittiin uudelleen ja häneltä leikatiin puolet korvasta ja kolmannella kerralla hänet mestatiin suurena rikoksentekijänä ja yhteiskunnan vihollisena.
Kuningatar Elibeth sääti vuonna 1527 lain, jonka mukaan 14 vuotta vanhempia kerjäläisiä, joilla ei ole kerjuuoikeutta, on ankarasti ruoskittava ja heidän vasempaan korvalehteensä on poltettava merkki, jollei joku tahdo ottaa heitä 2 vuodeksi palvelukseensa. Rikoksen uusiutuessa tuli yli 18 vuotiaat mestata, ellei kukaan ota heitä kahdeksi vuodeksi palvelukseensa. Kolmannella kerralla heidät olisi armotta mestattava valtiopetokseen syyllistyneinä. Ranskassa puolestaan vielä 1770-luvulla jokainen terve 16-60 vuoden ikäinen henkilö, joka oli ilman toimeentuloa eikä harjoittanut mitään ammattia, oli määrättävä kaleeriorjaksi.
Tämä lainsäädäntö kohteli yhtä julmasti romaneja, jotka eivät halunneet sopeutua palkkatyön rautaiseen kuriin. He säilyttivät vuosisataiset perinteensä, jonka elementteinä olivat kaupankäynti, ennustaminen, erilaisten sirkusammattien harjoittaminen ja kiertävä elämäntapa. Lainsäädäntö ei suinkaan suuntautunut pääosiltaan romaneja vastaan, vaan yleensä maankiertelijöitä, irtolaisia, kerjäläisiä ja "vieraita" vastaan. Romaneja ko. lainsäädäntö kohtasi erityisen ankarasti heidän ulkonäkönsä, kulttuurinsa ja tapojensa erilaisuuden vuoksi.
Kolmantena syynä on mainittava nationalismin nousu ja kansallisvaltion muodostuminen. Nationalismin henkeen ja kansallisvaltion puitteisiin ei sopinut ryhmä, joka "epäisänmaallisesti" siirtyi maasta toiseen olematta minkään maan kansalainen sen edellyttämin velvollisuuksin (asevelvollisuus, veronmaksu jne).
Neljäs syy syrjintään liittyy kristinuskoon ja kirkon suhtautumiseen. Useasti romanien esitettiin olevan Kainin jälkeläisiä. Heitä syytettiin myös pakanallisuudesta tai näennäisestä kristinuskon hyväksymisestä. Suomalainen tietosanakirja 1914 ilmaisi asia seuraavasti: "Mitään varsinaista uskontoa m:lla ei ole: mutta he omaksuvat mielellään ja useimmiten mukavuussyistä ympäristönsä uskonnolliset käsitykset."
Noitavainot ja inkvisitio ja niihin liittyneet uskomukset magiasta, taikuudesta, ennustamisesta eli yleisesti taikauskon leviäminen voimisti osaltaan romaneihin kohdistuneita epäluuloja
ja vainotoimenpiteitä. 16. ja 17. vuosisadan kollektiivinen paranoia salli hallitsevien polttomerkitä mustalaiset 'tekijöiksi', jolloin hänestä tuli ihmisten taikauskon uhri. 1700-luvulla noituuden lisäksi romaneja syytettiin
sen ajan rosvojoukkioiden tekosista. Heidät samaistettiin murhaajiin, rosvoihin ja varkaisiin.
[JJ]
Vuoden 1423 turvakirje mustalaisille
Miltei jokainen eurooppalainen valtio pyrki vuosien 1400-1600 välillä lakiteitse estämään romanien maahantulon hyvinkin väkivaltaisesti. Yhden harvoista poikkeuksista muodosti kuningas Sigismund, joka osoitti hyvin laajaa suvaitsevaisuutta vuonna 1423 myöntämällä romaneille turvakirjeen, jossa todettiin:
"Me, Sigismund, Jumalan armosta Rooman kuningas, aina jalo, Unkarin, Böömin, Dalmatian, Kroatian ja muitten paikkojen kuningas, kaikkille uskollisille alaimaisillemme..., kaupungeillemme ja kylillemme...!
Meidän uskolliset
Ladislas, mustalaisten voivodi, ja muut hänestä riippuvat ovat nöyrästi pyytäneet meitä osoittamaan erityisestä hyväntahtoisuutta. Olemme suvainneet vastaanottaa heidän kunnioittavan pyyntönsä, emmekä
kiellä heiltä tätä käsillä olevaa kirjettä. ...jos mainittu Ladislas ja hänen kansansa ilmestyvät valtakuntamme jollekin paikkakunnalle..., me suosittelemme teille, että osoitatte heille uskollisuutta Meitä
kohtaan. Suojelkaa heitä kaikin tavoin,... Jos heidän keskuudessaan olisi jotakin rikkaruohoa, jos sattuisi jokin ikävä tapaus, millainen tahansa, me ... säädämme..., että ainoastaan Ladislasilla, voivodilla, on silloin
oikeus rangaista ja päästää, paitsi teitä kaikkia. Annettu .... vuonna 1423,..."
Turvakirje on yksi niistä harvoista hallitsijan virallisista dokumenteista, jotka ovat säilyneet ja jotka on säädetty romanien suojaksi ja jossa hyväksyttiin heidän siirtolaiselämänsä.
Kuningas Sigismund on osittain sen vuoksi esitetty kielteissä valossa myöhemmässä historiankirjoituksessa.
[JJ]
Romaneihin liittyvät stereotypiat
Hitlerin ajan romanivainoilla ja joukkomurhaamisella on ideologiset juurensa vuosisatojen aikana syntyneessä rasistisessa näkemyksessä romaneista ja sinteistä. Rasistisluontoisella suhtautumisella romaneihin on pitkät perinteet myös Suomessa.
Kun romaniheimot saapuivat 1400-luvun puolivälissä Eurooppaan, syntyi kuvitelma, että heillä ja juutalaisilla olisi yhteinen alkuperä. Erotuksena heidän välillään olisi ainoastaan se, että romanien katsottiin luoneen itselleen kristittyjen vainojen pelosta uuden kielen. Tämän teorian kumosi vuonna 1763 teologianopiskelija Stefan Valyi kielitieteellisellä havainnollaan.
Romanielämää romantisoitiin 1800-luvun alkupuolen kirjallisuudessa. Mutta olennainen osa 1700-luvun -vainojen perintöä siirtyi 1800-luvun tieteelliseen tutkimukseen. Esimerkin tästä tarjoaa Tetznerin kirja "Geschichte der Zigeuner, ihrer Herkunft, Natur und Art" (1835). Kirja on alusta lähtien äärimmäisen vihamielinen suhteessa romaneihin. Tetzner kirjoitti:
"Kuka olisi saattanut aavistaa näiden rääsyisten varkaiden joukkion saapuessa Saksaan, että sellaisten irtolaisten jälkeläiset eivät tulisi neljän vuosisadan kuluttua olemaan yhtään sen parempia kuin esi-isänsä."
Tetznerin mukaan "mustalaiset" olivat "ihmiskunnan roskaväkeä", joka oli saapunut Eurooppaan kuin "Jumalan rangaistuksesta". Hänen mukaansa keskiajan suuret ruttoepidemiat olivat romanien ja juutalaisten aikaansaannosta. Hän yhdisti "ulkoisen olemuksen puolesta" kummatkin etniset ryhmät toistensa kanssa. Tetznerin mukaan molemmat etniset ryhmät olivat työtävieroksuvia, kieroja ja epärehellisiä. Romanit olivat hänelle varkaita ja juutalaiset varastetun tavaran kauppiaita.
Kyseisten negatiivisten stereotypioiden sitkeähenkisyyden osoittaa suomalaiset sanakirjojen tarjoama kuva. Suomalainen tietosanakirja vuodelta 1914 yhtyy täysin tähän negatiiviseen käsitykseen romaneista: "Elantonsa m. hankkivat kerjäämällä ja varastamal-la, petollisella eläintenpuoskaroimisella ... yms. työllä... Henkiset, varsinkin taiteelliset lahjat ovat vähäiset... Tupakkaa polttavat ahkerasti sekä miehet että naiset, vieläpä lapsetkin. Puku on tavallisesti repaleinen...heidän asuntonaan on teltta,... Kiinteäasuntoiset asuvat huonoissa olkikattoisissa savimajoissa." Yleisestä poiketen "Suomen m. ovat siistimpiä ja paremmin puettuja kuin muut heimolaiset." Otavan suuri tietosanakirja levittää kieltestä näkemykstä vielä vuonna 1962 todeten: "Säännöllistä työtä m. yleensä karttavat."
Itä-Eurooopan romanit 15.-18. vuosisadalla
Romaniaan ensimmäiset romanit saapuivat todennäköisesti vuoden 1417 aikana. He joutuivat kruunun ja suuraatelisten orjuuteen, joka lakkautettiin vasta 1860-luvulla.
Unkariin romanit saapuivat samoihin aikoihin kuin Romaniaan. Sielläkin heidän kohtalonaan oli joutua kruununorjuuteen. Itävalta-Unkarin syntyessä romaneille myönnettiin muodollisesti sama asema unkarilaisten kanssa. Unkarissa Maria Teresia aloitti ns. "asuttamisyrityksen" 1760-luvulla. Se oli hyvin väkivaltainen toimenpide, jossa lapset otettiin vanhemmiltaan ja annettiin papistolle kasvatettavaksi käsityöläisten ja sotilaiden ammattiin. Mustalaisten keskinäiset avioliitot kiellettiin. Yrityksen tavoitteena oli hävittää romanikulttuuri ja -perinne sekä muuttaa romanit feudaaliherroista riippuvaisiksi talonpojiksi.
Suurta edistysaskelta merkitsi vuoden 1762 säädös, joka totesi romanit "kunniallisiksi" ihmisiksi.
Romanit 15. - 18. vuosisadalla saksalaisella alueellaRomanit mainitaan ensimmäisen kerran saksalaisissa lähteissä vuonna 1407. Suurempien kaupunkien kronikoissa heidän kerrotaan hauskuuttaneen kansaa ja ylhäisöä, jotka lahjoittivat heille viiniä, lihaa ja leipää. Papit puolestaan kannattivat heidän häätämistään "väkivallan avulla".1400-luvun alkupuoli merkitsi romaneille "kultaista aikakautta". He saattoivat elää lähes rauhassa vainoilta ja he saivat kuningas Sigismundilta turvakirjeen vuonna 1423. Tilanne alkoi muuttua ratkaisevasti vuosisadan lopulla. Vuonna 1489 Speyerin valtiopäivillä päätettiin "mustalaisten" (Zigeuner) karkottamisesta Reininmaasta ja Pflanzin kreivikunnasta. Mainzin vaaliruhtinas kerskui tappaneensa kaikki miespuoliset mustalaiset alueellaan ja merkinneensä kaikki naiset ja lapset polttoraudalla. Koventuneeseen romanien kohteluun oli todennäköisesti syynä se, että heitä syytettiin vakoilusta turkkilaisten hyväksi. Heidän ulkomuotonsa, vieras kielensä ja oudot tapansa tekivät heistä helppoja syntipukkeja. Kansainvälispoliittisen tilanteen kärjistyminen johti 1530-luvulla romaneja kohtaan tunnetun vihamielisyyden voimistumiseen. Heitä syytettiin turkkilaisten vakoojiksi ja "kerettiläisten" apureiksi. Jokainen "kunniallinen" mies saattoi vapaasti surmata alueellaan kohtaamansa romanit ja sintit. Vuonna 1545 solmittu aseleposopimus Turkin kanssa lievensi hieman asenteita romaneja kohtaan. Keisari Ferdinand I:n (1556-1564) aikana rajoitettiin romanien ja sintien välitöntä tappamista ja naisten ja lasten surmaaminen kiellettiin. 1600-luvun lopulla vainot voimistuivat. Mutta 1700-luku oli romaneille ja sinteille todellinen kärsimysten vuosisata. Heitä vainottiin, kidutettiin, orjuutettiin ja murhattiin. Heidän pelkkä fyysinen olemassaolonsa paikkakunnalla tulkittiin rikokseksi. Heitä syytettiin liitosta pirun kanssa, kylien sytyttämisestä, lasten varastamisesta sekä ihmissyönnin harjoittamisesta. Ensimmäinen yhtenäinen mustalaislainsäädäntö
luotiin 1700-luvun alussa. Vuoden 1711 lainsäädännön mukaan "mustalaiset" tuli tavattaessa ensimmäisen kerran tehdä kuuroiksi ja polttomerkitä, toisella kerralla heidät tuli hirttää. On korostettava, että
kysymys ei ollut "mustalaisen" syyllistymisestä rikokseen, vaan hänen olemassaolonsa riitti tuomioon. Kuningas Friedrich Wilhelm I. sääti 5.10.1725 lain, jonka mukaan kaikki yli 18 vuotiaat mies- ja naispuoliset "mustalaiset" voitiin hirttää
ilman oikeudenkäyntiä. Kaupunkien ja kylien ulkopuolelle asetettiin ns. "mustalaistaulut", joissa heiltä kiellettiin saapuminen kaupunkiin.
|
Suomen romanitRomaniväestön juuret ja historia Suomen alueella ulottuvat aina 1500-luvulle saakka. Sen historia Suomen alueella on vanhempaa kuin monien suomalaissukujen. Vähemmistö kantaakin perinteistä talonpoikaista suomalaisuutta osana omaa kansallista identiteettiään. Yhteisen kansakunnan rakentaminen ja siihen liittyvä sosiaalisaatio ovat yhdistäneetä romaniväestön suomalaisuuteen. Vähemmistö on silti kyennyt säilyttämään omat kulttuurin tunnuksensa, etniset erityispiirteensä sekä oman kielensä. Valtakunnallinen romaniasiain neuvottelukunta ilmoittaa romaniväestön lukumääräksi vuonna 1996 "vähintään 10 000". Väestön lukumäärä n. 10 000 henkilöä, saatiin kuntien ilmoitusten perusteella Mustalaislähetys ry:n vanhusväestön hyvinvointia koskevan projektin yhteydessä. Koska tässä kuntien ilmoitusten pohjalta kerätyssä väestötiedossa ei ole mukana kuin etnisiä tunnuksia selkeästi kantavien lukumääär, ilmoittaa valtakunnalinen romaniasiain neuvottelukunta lukumääräksi varovaisesti "vähintään 10 000". Romaniväestö asuu hajallaan eri läänien alueella. Lisäksi arvioiden mukaan noin 3000 Suomen romania asuu Ruotsissa.
Kansallisvaltioideologia ja romaniväestöKansallisuusaate oli merkittävin poliittinen aate 1800-luvulla. Snellmanilainen kansallisvaltioideologia edellytti kansallisesti, kulttuurisesti ja kielellisesti yhtenäistä väestöä, josta syntyy kansakunta. Suomen romanikansan eriliskulttuuri muodosti ongelman yhtenäistä kansakuntaa rakennettaessa. Kulttuurin yhdenmukaistamisvaatimus nousi kansallisvaltioideologian synnyn myötä ja voimistui ideologian muuttuessa poliittiseksi todellisuudeksi. Romaniväestöä piti vielä 1800-luvulla koossa oma kieli. Lisäksi tuolloiselle matalousyhteiskunnalle oli ominaista kulttuurien eriytyneisyys ja suuri vaihtelu kulttuurin ilmenemismuotojen välillä. Toisaalta sääty-yhteiskunnan rakenne ja toisaalta pienet omaleimaiset talonpoikien ja maatalousväestön paikallisyhteisöt olivat tae kulttuuriselle eriytymiselle. 1800-luvun maatalousyhteiskunnassa kielten ja murteiden vaihtelu oli hämmästyttävän rikasta ja moninaista. Tähän kulttuuriseen moninaisuuteen mahtui erinomaisen hyvin myös romanikulttuuri. Maata omistamattomana ryhmänä romanit joutuivat kuinekin kiertelemään ja sopeuttamaan elinkeinonsa tähän välttämättömyyteen. Monia elinkeinoja varjeltiin elinkeinonharjoittamista koskevilla luvilla ja lainsäädännöllä. Integraatio erilaisiin ammatteihin ei ollut yksinkertaista. Irtolaisuudesta annettujen lakien (v. 1865 ja v. 1883) soveltaminen romaniväestöön merkitsi usein vankeutta. Kerjääminenkin johti monasti työlaitokseen. Kaikesta huolimatta romaniväestön oli helpompi integroitua 1800-luvun moni-ilmeiseen maatalousyhteiskuntaan kuin myöhempään teolliseksi yhteiskunnaksi muuttuvaan kansallisvaltioon. Romaniväestön asema sodan jälkeisessä SuomessaSuomen itsenäistyminen katkaisi erityisesti Karjalan romaniväestöltä yhteydet Venäjän romaniväestöön ja kavensi näin romaniväestön elinpiiriä. Myöhemmin maatalousyhteiskunnan murtuessa taloudellinen vuorovaikutussuhde maatalousväestön kanssa heikkenija lisäsi huomattavasti väestön aseman kurjistumista. Uuden toimeentulomahdollisuuden tarjosi asteittain kehittyvä sosiaalihuolto, jonka varaan suuri osa romaniväestöä ajautui sodanjälkeisessä yhteiskunnallisessa murroksessa. Kansallinen vähemmistö joutuikin integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan köyhyyttä ja poikkeavuutta edustavien instituutioiden välityksellä. Sodan jälkeen ideologidella tasolla yhtenäisyyden ja kansallisen eheyden vaatimukset olivat voimakkaimmillaan. 1950-luvun alussa ilmestyneessä yliopistollisessa sosiaalipolitiikan oppikirjassa todettiin rodullisen yhtenäisyyden olevan kansakunnan vahvin tuki ja suomalaisuuden voima. Sodan jälkeinen vähemmistöideologia sai rasistisia piirteitä. Tämä rasismi näkyi selvästi kaikissa 1940- ja 1950-luvulla romaniväestöä koskevissa virallisissa dokumenteissä, romaniväestöä koskevissa "asiantuntija" -lausunnoissa, lehtikirjoittelussa, valtiopäiväpöytäkirjoissa ja vuonna 1953 asetetun "mustalaiskomitean" keskustelupöytäkirjoissa. Valtiollisista dokumenteistä avoin rasismi hävisi vasta 1960-luvun loppupuolella. Teollisessa yhteiskunnassa kulttuurisen ja valtiolliset rajat ovat yhdistyneet. Kansallisvaltioon liittyvä nationalismi aikaansaa teollisessa yhteiskunnassa tarvittavan yhdenmukaisuuden. Se mikä 1800-luvun maatalousyhteiskunnassa formuloitiin ylevästi ja aatteellisesti: "Yksi kansa, yksi maa, yksi kieli, yksi laulu ja viisaus!" -muotoon, sai todellisen vastineensa vasta toisen maailmansodan jälkeisessäteollisessa yhteiskunnassa. Tuo yhteiskunta torjui kulttuurisen moninaisuuden ja romanikansaan kuuluvan henkilön oli mahdotonta samanaikaisesti täyttää yhteiskuntakelpoisuuden kriteereitä ja kantaa omaa kansallista identiteettiään.
|
Romaniväestön koulutusyksikkö
Opetushallituksen yksi tehtäväalue ovat kieli- ja kulttuurivähemmistöjen koulutukseen liittyvät asiat. Niitä hoidetaan ruotsinkielisen koulutuksen yksikössä. Sen yhteydessä
on 1.2.1994 lähtien toiminut romaniväestön koulutusyksikkö. Yksikön toiminta pohjautuu eduskunnan, hallituksen ja opetusministeriön kannanottoihin romaniväestön koulutuksen kehittämisestä.
Romaniväestön koulutusyksikkö julkaisee neljä kertaa vuodessa ilmestyvää Latso Diives tiedotuslehteä.
Romaniväestön oulutusyksiköltä voi tiedustella väestön kieleen, kulttuuriin ja koulutukseen liittyvistä kysymyksistä. Yksikössä työskentelee koulutussuunnittelija ja kulttuurisihteeri.
Yksikön yhteystiedot ovat:
Opetushallitus
Romaniväestön koulutusyksikkö
Hakaniemenkatu 2
00530 Helsinki
Puh. 09 - 7747 7308 / Fax. 09 - 7747 865
Alueelliset neuvottelukunnat
Suvaitsevaisuuden edistämiseksi ja kulttuuri-identiteetin tukemiseksi on Suomen lääneihin perusteilla läänikohtaiset romaniasiain neuvottelukunnat. Nealoittivat toimintansa neljässä läänissä kokeiluluontoisina vuoden 1996 aikana. Niiden toiminta jatkuu lääniuudistuksen jälkeen uuden läänijaon mukaisesti.
Alueellisten romaniasiain neuvottelukuntien tehtävänä on:
-valvoa kulttuurin ja kielen ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyviä oikeuksia,
-seurata romaniväestön taloudellisten, sosiaalisten, sivistyksellisten ja poliittisten oikeuksien toteutumista
-toimia romaniväestön ja viranomaisten välisenä yhteistyöelimenä,
-antaa alueensa kunnille neuvonta-, ohjaus-, asiantuntija-, ja konsulttipalveluja vähemmistöpoliittisissa kysymyksissä,
-käynnistää alue- ja paikallistasolta nousevia romanikulttuurin kehittämishankkeita,
-tukea ja organisoida kuntien tarvitsemaa romanikielen ja kulttuurin opetusta,
-ottaa käsiteltäväkseen etnisiin konflikteisin ja syrjintään, niiden sovitteluun sekä kunnallisten viranomaisten ja romaniväestön välisiin kantelu- ja riita-asioihin liittyviä kysymyksiä ja antaa näissä tapauksissa ohjaus-, neuvonta- ja sovitteluapua,
-seurata romaniväestön aseman kehittymistä sekä tehdä aloitteita ja esityksiä valtakunnalliselle romaniasiain neuvottelukunnalle, opetushallituksen romaniväestön koulutusyksikölle, lääninhallitukselle ja alueensa kunnille sekä muille yhteistyötahoille.
Vuoden 1997 aikana uutta läänijakoa vastaavasti alueellisten neuvottelukuntien toiminta on organisoitunut kolmessa läänissä. Vuoden 1998 aikana kaikissa lääneissä on käynnissä neuvottelukuntia koskeva kokeilu. Neuvottelukuntiin voi olla yhteydessä lääninhallitusten sosiaali- ja terveysosastojen tai lääninhallitusten sivistysosastojen kautta.
Oulun lääni romaniasiain neuvottelukunta:
Oulun lääninhallitus
Sihteeri Juhani Kaimio
PL 293
90101 Oulu
p. (08) 341 0111 / f.(08) 314 0244
Itä-Suomen läänin romaniasiain neuvottelukunta:
Itä-Suomen lääninhallitus
Sihteeri
Helena Valentin
PL 50-51
50101 Mikkeli
p. (015) 1911 / f. (015) 2299
Etelä-Suomen läänin romaniasiain neuvottelukunta:
Etelä-Suomen
lääninhallitus
Sihteeri Veijo Rantala
Hämeenlinna
Tuck
Suomen romanien alkukoti, taikka perimä, se poikkeaa esm, Balkkanin ja Venäjän romaneista, jotka ovat kuin sereotyypi intiasta