Ruotsi ja sen "Bollywood" näytelmä.

Malmö häätää kiistellyn kerjäläisten hökkelikylän

Malmön laidalla sijaitsevan Sorgenfrin hökkelikylän asukkaat aiotaan häätää.

 
ULKOMAAT Julkaistu 27.10. 

Ruotsissa Malmönympäristöviranomainen päätti tiistaina tyhjentää kiivasta keskustelua synnyttäneen romanikerjäläisten hökkelikylän Sorgenfrin kaupunginosassa. HS kertoi kylän asukkaista ja oloista aiemmin lokakuussa.

Asukkaille on annettu aikaa marraskuun ensimmäiseen päivään saakka jättää leiri, muutoin heidät häädetään paikalta.

Hökkelikylä Industrigatanilla on luultavasti Ruotsin suurin lajissaan, ja siellä asuu noin 200 asukasta laudoista ja pressuista kasatuissa asumuksissa ja asuntovaunuissa. Kylä on herättänyt laajaa keskustelua Ruotsissa asukkaiden määrän kasvaessa. Moni kysyy, voivatko ja saavatko slummiolot olla arkea hyvinvoinnin mallimaassa.

"Tämä päätös tarkoittaa, etteivät kaikki ihmiset ole samanarvoisia. Kun samanlainen linjaus tehtiin pari vuotta sitten Ranskassa, ruotsalaispoliitikot totesivat että on epäinhimillistä ja arvotonta häätää romaneja tuolla tavalla", sanoi yksi leiriä puolustavista aktivisteista Johanna Nilsson TT:lle.

Malmö on jo pidempään yrittänyt häätää hökkelikylää eri keinoin, mutta se ei ole onnistunut. Periaatteessa laki edellyttää, että häädettävien henkilöllisyys on tiedossa. Poliisilla ei ole ollut aikaa selvittää henkilöllisyyksiä. Kylä on laittomasti yksityisellä maalla.

Nyt laista on kuitenkin löytynyt aukko, joka mahdollistaa kyläläisten häätämisen myös ilman henkilötietoja. Kaupunki vetoaa muun muassa terveydellisiin riskeihin, sillä muun muassa leirin jätehuolto on puutteellista ja paloturvallisuudessa riskejä.

"Tämä on epätyypillinen keino, mutta se on myös viimeinen mahdollisuus meille puuttua siihen, että paikalla asuvien vaikea tilanne loppuu", sanoi kaupungin ympäristö- ja terveysviranomaisen edustajaJeanette Silow häätöpäätöksestä lehdistötilaisuudessa TT:n mukaan.

Romanikerjäläisten asiaa ajavat aktivistit ja kylän asukkaat osoittivat mieltään kaupungintalon edustalla tiistaina.

"Jos mikään muu ei toimi, parkkeeraan asuntovaununi kaupungintalon ulkopuolelle. Me emme voi mennä takaisin Romaniaan. Emme saa siellä mitään apua, ja monet meistä siellä eivät ole edes viranomaisten rekistereissä siellä", sanoi leirin asukas Daniel Sydsvenskanille.

Ruotsissa käydään paraikaa kiivasta keskustelua kerjäläisten kasvavista asutuksista. Hallituksen asettamalta selvitysmieheltä odotetaan lähiaikoina linjauksia siitä, miten hökkelikyliin ja leireihin tulisi suhtautua. Kerjäläisten määrä on kasvanut huomattavasti viime aikoina, ja joissakin kunnissa kuten Uppsalassa heille on päätetty myös järjestää laillisia asuntoloita.

Malmö aikoo tarjota väliaikaismajoitusta lähipäiviksi osalle kylän asukkaista sekä joitakin asuntolapaikkoja talven ajaksi. Vakituista majoitusta ei ole tarjolla.

MAGNUS LAUPA
Armina odottaa lasta ja on asunut tähän saakka yksin kojussaan Sorgenfrissä.
 

** Media om polisens insats vid Stadshuset onsdag 18/11 **

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/polisen-rojer-vid-migrantprotest

http://www.sydsvenskan.se/malmo/polisen-tommer-vid-stadshuset/

http://www.skd.se/2015/11/18/ny-polisinsats-mot-stadshusmanifestationen/

http://www.expressen.se/kvallsposten/polis-rojer-lagret-vid-stadshuset-i-malmo/

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article21786339.ab

Tällaistakin voi olla asuminen Ruotsissa.

"En minä erityisesti viihdy, mutta kotona on vielä kurjempaa", sanoo Romaniasta kotoisin oleva Gina, joka tulee vastaan hökkelikylän portilla.

Industrigatanin hökkelikylä on kasvanut hitaasti parin viime vuoden aikana osaksi Sorgenfrin kaupunginosaa Malmön laidalla

Poliitikot haluavat silti nyt eroon kylästä, joka on laittomasti yksityisellä maalla. Toisten maille asettuminen ei vain käy Ruotsissa, sanoi oikeusministeri Mogran Johansson SVT:n haastattelussa.

Malmön kaupungille kylä on joka tapauksessa kivulias asia.

Industrigatanin hökkelikylässä asuu eri arvioiden mukaan 200–400 ihmistä. Määrä vaihtelee, kun ihmisiä tulee ja menee.

 

"Tämä on ehdottomasti vaikein kysymys pöydällämme. Olemme rakentaneet hyvinvointijärjestelmän, joka perustuu siihen, ettei kenenkään tarvitse kerjätä Ruotsissa", sanoo sosiaalikysymyksistä vastaava kaupungin edustaja Carina Nilsson.

Kenenkään ei Nilssonin mielestä pitäisi joutua asumaan, kuten kyläläiset asuvat. Malmö ei silti itse halua tarjota kerjäläisille laillisesti maata.

"Romanien syrjintä on äärimmäistä kotimaassa Romaniassa ja Bulgariassa, ja siellä ongelma pitäisi myös ratkaista."

Asuntovaununsa edustalla Gina kertoo tulleensa Ruotsiin, koska olot ovat paremmat kuin muissa Pohjoismaissa.

 

Suomessakin hän on ollut, mutta lähti, koska siellä oli liian rasistista. Poliisi oli koko ajan kerjäläisten perässä, Gina sanoo.

Ihmiset sylkivät päälle. Teltoissakaan ei saanut asua.

"Meitä kunnioitetaan vähemmän kuin koiria. Miksi me emme saisi asua edes teltassa? Koirillekin sentään ostetaan ruokaa ja heille hankitaan koppi, jossa asua."

Leirin roskista on tullut valituksia. Vapaaehtoiset ovat nyt hankkineet asukkaille roskalavan. "Kukaan ei oikeasti halua asua täällä, mutta ei meillä ole valinnanvaraa", sanoo Remos.
 
 
Tämä on tarina romanikerjäläisistä vuonna 2015 hyvinvointi valtioissa.

Facebook  ryhmä jossa tiedotus Malmön tilanteesta suorana joka hetki.

https://m.facebook.com/events/903345473085678?view=permalink&id=914014102018815

*** Romerna från Sorgenfrilägret utkastade från Kommunfullmäktige ***

Idag gick de hemlösa romerna från det fd Sorgenfrilägret i en gemensam march från Stadshusprotesten till kommunfullmäktigemötet på Rådhuset. Utanför Rådhuset mötte de politikerna med banderoller och plakat som bl.a. sa ”Lund kan, Malmö kan”, ”Era beslut gör oss hemlösa” och ”Tak över huvudet är en mänsklig rättighet”.

Kl 13 gick ca 50 personer in för att lyssna på mötet. De 90 åhörarplatserna blev alla upptagna och resterande som ville besöka mötet fick stanna utanför. Men det dröjde inte en ens halvtimme förrän alla åhörare ombeddes lämna mötet. Anledningen var att publiken applåderat ett anförande.

Applåderna föranleddes av att Katerin Mendez (F!), en av de politiker som försökt verka för de romska EU-medborgarnas sak, höll ett kort anförande angående avhysningen. När mötesdeltagare och andra åhörare började applådera, var det många som slöt upp i applåderna utan att veta att man inte fick lov till det. Tillsägelsen från mötesordföranden kom på svenska och det gavs ingen möjlighet till översättning. När andra åhörare började applådera Mendez en andra gång tog ordföranden beslutet att köra ut allihopa och resten av mötet fortsatte bakom stängda dörrar.

Det är väldigt ovanligt att det är fullt under kommunfullmäktigemöten i Malmö, och när nu för en gångs skull människor kommer till Rådhuset för att lyssna på hur politikerna resonerar kring deras situation, så får de återigen veta att de är oönskade.

Det är riktigt dåligt av Malmö Stad att inte kunna ta 5 minuter och informera människor på ett tydligt sätt om vad som gäller och på så sätt underlätta för människor som vill vara delaktiga i de beslut som rör deras liv.

Romerna i Sorgenfrilägret har gjort mer än någon kunnat förvänta sig när det gäller att försöka påverka sin egen situation. De har organiserat sig i lägret och alltid försökt ta beslut som ser till allas behov och bästa. De har dessutom bett stöttande Malmöbor om att orientera sig i det politiska systemet och hjälpa dem driva sina frågor.

Romerna är ett föredöme när det kommer till att delta i den politiska processen i Malmö. Samtidigt som stora delar av medborgarna är passiva, har vi här människor som inte har någonting men som skrivit insändare, ordnat manifestationer, haft politikermöten, lagt fram förslag och försöker föra utvecklingen framåt. De ska ha all respekt och beröm för detta!

Eivät kaikki kerjäläiset ole romaneita, eikä Romania ole romani. Oppikaa erottamaan romanit muista.

 

Kerjäläiset tulivat Espanjaankin - oudosta suunnasta tosin

Keskustelu kerjäläisistä ja kerjäämisestä on virinnyt jälleen lämpimien säiden saavuttua Pohjolaankin. Omat kerjäläisensä on saanut Espanjakin, missä säät ovat läpi vuoden täkäläisiä lämpimämmät.

 • (Lehtikuva/Petra Piitulainen)

Iltapäivälehti Aftonbladet lainaa Göötanmaan katulehti Faktumia, joka tuoreimmassa painetussa versiossaan kertoo Teneriffan kerjäläisistä. Päivät he kerjäävät kaduilla ja nukkuvat yönsä puistoissa tai rannoilla.

Kyseessä eivät kuitenkaan ole romanialaiset, eivät bulgarialaiset eivätkä muualtakaan Itä-Euroopasta Espanjaan päätyneet almujen anojat. He ovat ruotsalaisia, joita sanotaan olevan parisenkymmentä.

– Ruotsissa puhutaan paljon köyhistä EU-siirtolaisista, mutta vain romanialaisista tai bulgarialaisista, ei koskaan ruotsalaisista, jotka elävät kurjuudessa muissa EU-maissa, Faktumin päätoimittaja Aaron Israelsonhuomauttaa.

Espanjassa kaduilla ehkä 70 ruotsalaista kerjäläistä

Hänellä on omakohtainen kokemus asiasta viiden vuoden takaa, jolloin kadulla maannut ruotsalainen hakattiin hengiltä Fuengirolan rannalla.

Faktum on haastatellut Ruotsin kirkon Teneriffalla toimivan yksikön edustajia, jotka tuntevat ongelman hyvin.

– Rannalla on ehkä noin 20 koditonta ruotsalaista ja lisäksi alueella on noin 100 sosiaalisesti väliin pudonnutta, kirkon sosiaalityöntekijä Stefan Kamensky sanooFaktumille.

Ruotsin kirkon mukaan Espanjassa elää kaduilla vähintään 70 ruotsalaista, kun lasketaan yhteen Mallorcan ja Kanariansaarten kodittomat ruotsalaiset.

– Ruotsalaisia kerjäläisiä on myös Saksassa ja Iso-Britanniassa, mutta perinteisemmin ruotsalaiset ovat olleet Espanjassa, Israelson sanoo.

Hän perää avointa keskustelua laajentuvasta EU-peräisestä maahanmuutosta. Espanjalaisen vapaaehtoisjärjestö Adintresin puheenjohtaja Joyce Gyimah puolestaan moittii Ruotsin kirkkoa sanomalla, ettei se tosiasiassa tue kaduilla eläviä maanmiehiä lainkaan.

Hejsan ! vi har under två veckor demonstrerat på stadshuset och detta kanske mer specifikt för malmös beslut att vräka de boende på sogenfri lägret.
Och som jag anser har dragit ner allmänhetens engagemang i dessa demonstrationer.Med denna reaktion har vi glömt bort vad det handlar om och inte bara om dessa individer, det som sker idag och som skett under en längre tid är segregering av människor med hjälp av ytliga fördomar. och det här är även ett bevis på att Malmö stad inte vill ta ansvar för människor som lever utanför samhällets regelverk.

Den stora frågan vi borde ta upp är skall bara 10 miljoner bo i Sverige? Jag har sett direkt riktad politik för människor som äger lägenheter utnyttjar systemet genom att chockhöja priser för boende att lämna, säga upp sig, så denna människa kan lägga ut lägenheten på migrationsverkets hemsida för ett extremt högt pris. Detta har hänt att migrationsverket börjat tacka nej fler till dessa erbjudanden då efterfrågan är så pass stor, frågar man sig hur mycket makt dom har att få styra. Detta går i regel att bostadspriserna i landet går upp och går hand i hand med bostadspolitiken. Om staten styrs av den kapitalistiska agendan är dom inte intresserad att uppmärksamma denna dominoeffekt, driver då direkt politik som inte påverkar bostadsbristen på ett positivt sätt för människor. detta har att företag ha kunnat planera för produktion av köpeslägenheter som finns på marknaden. dom dyra bostadskostanderna och rätten till lån gör att kapitalismen sätta folk i skuld, och därmed skapa ett nytt klassamhälle.
under dessa veckor har vi haft en hel del privatpersoner såsom aktivister från olika politiska organisationer som privat ställt upp för att driva kampen. många har sett igenom dessa politiska beslut och sett vart politiken är på väg idag, och vi som har varit delaktiga har sett hur många människor som är omedvetena vad som händer. jag önskar att fler människor och organisationer tar sitt ansvar för drivandet till demonstrationer i denna komplicerade situationen, med så få deltagande kan denna fråga kännas oviktig då den faktiskt är början på en förändring i det politiska frågorna.
Det har varit en blandning av drama och kärlek och spänning mellan mäniskor och så polis, med egna ögon har jag sett politiker i styrande medvettet försökt att locka folk till att åka hem tillbaka till rumäninen och med polisens hjälp lagligt bedrift tagit livsviktiga saker liksom kläder, sittunderlag och mat och redskap för att driva en riktig smuts politik för så snabbt som möjligt städa upp för denna situation som dem själv varit delaktiga till att skapa. dessa beslut och åtgärder går endast att göra när det handlar om folk som lever utanför statens lagar och regler, och det är bara en tidsfråga då lagar och regler skrivs för att detta ska kunna drabba folk inom systemet om det inte i stora delar har gjorts. när det kommer till dessa mäniskor finns det inte möjlighet och egentligen inte ett alternativ än att stanna då många av dom försörjer tro det eller ej 3 - 5 familjemedlemar hemma i rumänien på de tiggeri som dom har "rätt till". och den situation de nu sitter i kan resultera i att dom fryser ihjäl.

Om vi inte hade haft denna chans att se hur systemet behandlar folk på ett lagligt sätt utan hänsyn till mänskliga rättigheter, hade vi inte fått chansen till att se hur systemet fungerar i Sverige och såsom i världen. hur kan vi då förvänta oss att vi löser ett problem genom att skicka tillbaka folk till ett land där antizigismen är fastrotat i både människor och politiskt styre.

vi ser även hur media bara tar upp en ytlig bild av vad som har hänt och inte tagit sitt ansvar i att undersöka och utreda vad som egentligen sker idag. vi måste ta vår chans med hjälp av dessa människor som har fått insikt om vad som händer idag göra allt dom kan för att uppmärksamma den osynliga fascimen som finns idag. vi måste ta chansen med dessa människor som faktiskt har fått möjlighet att demonstrera för sina rättigheter ändra politikernas, medians och den passiva majoriteten av människors bild om vad som händer idag.
Vad är det vi planerar för och hur vill vi att Sverige ska se ut i framtiden och hur vill vi att resten av världen faktiskt ser oss utifrån deras perspektive om vi bara hittentills vissat en tydlig och rå lojalitet till kapitalismens styre. detta är i en odirekt men tydlig fascistisk politik som mörkläggs av blockpolitikens låsning och politikernas möjligthet att inte ta ansvar.

Hur kommer det sig att vi helt har kommit ifrån den politiska faktum att beskatta multicolpritela företag och mijonärer för syfte att jämställa och förbättra så viss under klass som meddelklassamhället.

Finns det inte en tydlig klarhet att vi som nation och som medlem i eu faktiskt stödjer en eller flera kurupta nationer som utnytjar terror gruppers desperata försök att segregera väst från öst, som i gentligen inte gynnar dom utan faktiskt bidrar med mer argument tillväst att stänga och låsa sina dörrar för mäniskor i flykt, vems plan är deta igentligen och vilka makter står bakom dessa dramatiska beslut som tas.

 • Tulevaisuuden toivoista tulikin uhka.

  Terrori-iskun uhka noussut – Ruotsi nosti valmiustasoaan
  Keskiviikko 18.11.2015

  Ruotsi on korottanut terrorivalmiustasoaan, kertoo turvallisuuspoliisi Säpo.

  Säpo nosti uhkatasoa toiseksi ylimmälle tasolle. Tasoja on viisi. Nelostaso tarkoittaa sitä, että mahdolliseen terrori-iskuun on todennäköisesti sekä halua että kykyä.

  Säpo päätti valmiustason nostamisesta terrorivalmiuskeskuksen analyysin perusteella. Säpon mukaan päätös perustuu tietoon konkreettisesta uhasta.

  Säpo kertoo myös ryhtyneensä toimiin terroriuhan vuoksi, mutta ei täsmennä, mitä nämä toimet ovat.

  Ruotsissa asuu paljon ihmisiä, jotka ovat ottaneet osaa taisteluihin Syyriassa ja Irakissa.

  Suomen suojelupoliisi kertoo Twitterissä, että terrorivalmiustason nosto Ruotsissa ei toistaiseksi vaikuta uhan tasoon Suomessa. Supo päivitti oman uhka-arvionsa vasta kaksi viikkoa sitten.

 • Ruotsi pelkää  Ruotsissa otettu kiinni terrori-iskun suunnittelusta epäilty

  19.11.2015

  Ruotsi on ollut naiivi suhteessaan ulkoisiin uhkiin, sanoo pääministeri Stefan Löfven. LEHTIKUVA / AFP
  Ruotsissa terrori-iskun suunnittelusta epäilty on otettu kiinni, kertoo turvallisuuspoliisi Säpo.

  Säpon tiedotteessa kerrotaan, että turvallisuuspoliisi teki tänään iltapäivällä ratsian, jossa epäilty otettiin kiinni. Säpo ei kerro tarkemmin, missä päin Ruotsia ratsia tehtiin.

  Uutistoimisto TT kertoi ensin, että kiinniotto tapahtui Bolidenissä Pohjois-Ruotsissa. Myös Dagens Nyheter ja paikallismedia norran.se kertovat kiinnioton tapahtuneen Bolidenissä. Dagens Nyheterin mukaan pidätys tapahtui vastaanottokeskuksessa. Säpo ei kuitenkaan ole vahvistanut tietoa.

  Mies oli aiemmin pidätetty poissaolevana, ja hänet oli etsintäkuulutettu myös Norjassa. Säpon viestintäpäällikkö kertoo TT:lle kiinnioton sujuneen rauhallisesti ja että seuraavaksi suunnitellaan epäillyn kuulusteluita.

  Epäilty on 25-vuotias irakilaissyntyinen mies.

  Ruotsalaismedioiden mukaan eurooppalaisista tiedustelulähteistä saatujen tietojen perusteella Ruotsin poliisilla oli syytä epäillä, että mies kuuluu suurempaan ryhmään, joka joko on jo Ruotsissa tai matkalla Ruotsiin.

  Säpon mukaan Ruotsin uhkataso säilyy edelleen toiseksi ylimmällä tasolla eli nelostasolla.

  Ruotsin pääministeri: Olemme olleet naiiveja ulkoisten uhkien suhteen

  Ruotsi on ollut naiivi suhteessaan ulkoisiin uhkiin, sanoo pääministeri Stefan Löfven.

  Turvallisuuspoliisi Säpo nosti eilen Ruotsin uhkatason toiseksi ylimmälle tasolle eli nelostasolle. Nelostaso tarkoittaa Ruotsissa sitä, että mahdolliseen terrori-iskuun on todennäköisesti sekä halua että kykyä. Uhkatasoa ei ole koskaan aiemmin ollut tarvetta nostaa nelostasolle.

  Löfven kuvailee tilannetta vakavaksi. Hän kertoi, että tiukennettu rajavalvonta jatkuu ainakin joulukuun 11. päivään. Hallitus aikoo ottaa myös käyttöön kansallisen strategian terrorismin torjumiseksi. Turvallisuuspoliisi Säpon toimintaan myönnetään lisärahoitusta, ja julkisten paikkojen valvontaa tehostetaan esimerkiksi kameroilla paikoissa, joihin voi kohdistua terrorismin uhkaa. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi mediatalot ja uskonnolliset rakennukset.

  Ruotsi toivoo myös, että EU:n ulkorajojen valvontaa tehostettaisiin biotunnisteiden avulla

 • ROMANI kerjäläiset eivät ole uhka.

  Ruotsin virkavalta pitäisi kiinnittää HUOMIONSA todelliseen uhkaan, sillä nämä romanikerjäläiset eivät ole Ruotsille vaaraksi.

  Ruotsin poliisi vie kerjäläisten ainoankin omaisuuden!

  Miksi he eivät etsi ja ESTÄ terroristiorganisaatioita leviämään Pohjoismaihin?

 • Eikö Ruotsia hävetä?

  He jälestävät ja kiusaavat romaneita ja rajat on auki terroristeille....

 • Samaan aikaan terroristit juoksee ympäri maata ja ylittävät rajoja miten tahtovat!

 • Näistä täkeistä ja peitossa EI TULE POMMEJA!

  Nämä romanit tahtovat ihmisoikeuksien mukaista kohtelua.
  He eivät ole terroristeja.

 • Nämä ihmiset Malmö hääti ja nyt he nukkuvat kaupungin talon edessä kadulla ja viranomaiset eivät tarjoa mitään muuta apua kuin laittavat poliisit "varastamaan" ainoatkin lämmikkeet kylmyyttä vastaan.

 • Pitäisikö nämä poliisit palkita?

  Kun pitävät kadut puhtaana patjoista ja täkeistä?