Eu:maiden pelastus strategia?

 PAKOLAISET JA HEIDÄN TUHOT

Kehitysmaalaiset matkalla pohjoiseen – unkarilaiset siivoavat jälkiä

"Unkarissa on paljon köyhiä, joille olisi ollut paljon enemmän iloa kiittämättömien kehitysmaalaisten pois heittämästä ruuasta, huovista ja vaatteista."

Unkarilaiset ilmaisivat tyytymättömyytensä sosiaalisessa mediassa joutuessaan siivoamaan maansa läpi rymistelleiden kehitysmaalaisten sotkut, kertoo Fria Tider.

Somessa kiertävät kuvat kertovat karua kieltään roskavuorista, jotka elintasopakolaiset jättivät jälkeensä moottoritien varteen pienen Zsámbékin kylän lähellä Budapestista länteen.

Unkari sotku 3

Unkarilaiset alkoivat eilen siivota syyrialaisten, afgaanien, pakistanilaisten ja irakilaisten aiheuttamaa törkyä sen jäljiltä, kun viime päivinä osa heistä käveli ja osa bussikyyditettiin kylän läpi Itävallan rajalle.

Unkari sotku 1

Moottoritien varrella lojuu mätänevää ruokaa, tyhjiä vesipulloja, vanhoja huopia, hylättyjä vaatteita, lastenrattaita, telttoja ja muuta rojua. Jopa pakolaisten käyttämät bussit roskattiin täysin.

Unkari sotku 2

“Kamalinta on, että kaikki täytyy heittää maahan”, kommentoi eräs henkilö Facebook-sivulla, jossa kuvia Unkarin läpi vyöryneen maahanmuuttaja-aallon jäljistä julkaistiin.

Toiset kommentoivat, että Unkarissa on paljon köyhiä, joille olisi ollut paljon enemmän iloa kiittämättömien kehitysmaalaisten pois heittämästä ruuasta, huovista ja vaatteista.

Unkari bussi

Junassa oli hirvittävä siivo. Kuvien julkaisijan mukaan asialla ovat olleet Saksaan tulleet “pakolaiset”, jotka ovat tiettävästi jättäneet melkoisia sotkuja muuallekin.

“Jos heidän halutaan kotoutuvan, heidät pitää laittaa itse siivoamaan omat jälkensä”, sanoo eräs kommentoija.

Juna Saksa 5

Juna Saksa 6

Juna Saksa 2

Juna Saksa 4

 

Juna Saksa 3

Näin Suomi vastaanottaa "pakolaiset "

Kansalaispiknikit toivottavat pakolaiset tervetulleiksi – katso paikat

Pääkaupunkiseudulla järjestetään lauantaina useita pakolaisia tukevia kansalaispiknikejä.

Arkisto

 

Lauantaina 12. syyskuuta Helsingin Kansalaistorilla ja useissa muissa kaupungeissa järjestettävillä piknikeillä Suomi sanoo pakolaisille tervetuloa.

Eri kaupungeissa järjestettäviin kansalaispiknikeihin on ehtinyt ilmoittautua jo miltei 5 000 osallistujaa ja määrä kasvaa koko ajan. Pääkaupunkiseudulla kansalaispiknikien ympärille kokoonnutaan Helsingin lisäksi ainakin Espoossa ja Kirkkonummella.

Tapahtuman tukijoiksi on saatu lukuisia julkisuuden hahmoja, muun muassa ministeri Elisabeth Rehn, arkkipiispa Kari Mäkinen ja viihdetaiteilija Aira Samulin.

Kansalaispiknik on syntynyt vantaalaisen yksinhuoltajaäidin Fatima Habebin ja helsinkiläisen kirjailijan Elina Hirvosen keskusteluista.

Habeb perusti ystäviensä kanssa Facebook-tapahtuman, joka on siis jos etukäteen saanut osakseen tavattoman suosion. Kansalaispiknik on osa kansainvälistä Refugees Welcome -verkostoa.

Suomi sanoo tervetuloa -tapahtumat ovat osa kansainvälistä Europe Says Welcome -päivää, jossa koko Eurooppa osoittaa solidaarisuuttaan pakolaisille ja toivoo päättäjiltään ihmisarvoa kunnioittavia päätöksiä.

 

PAKOLAISET

"Kaupunki osoittaa paikat ja maahanmuuttovirasto hoitaa kustannukset" - LV: Espoo sijoittaa pakolaisia hotelleihin

 
Matti Sulanto

Länsiväylä kertoo, että Espoon kaupunki on joutunut sijoittamaan pakolaistulvan takia maahan tulleita lapsia ja nuoria jopa hotellimajoitukseen.

"Olemme joutuneet turvautumaan väliaikaisjärjestelyihin, koska maahan tulevien lapsienkin määrä on kasvanut merkittävästi", perusturvajohtaja Juha Metso kertoo LV:lle.

Metso korostaa, että valtio korvaa pakolaisten sijoittamisesta aiheutuvat kustannukset.

"Kaupunki osoittaa paikat ja maahanmuuttovirasto hoitaa kustannukset."
 

Tiedotteet: Työ

27.4.2015 12.15

Ministerit toivovat pakolaisille lisää kuntapaikkoja

Suurimmalle osalle tänä vuonna Suomeen saapuvista kiintiöpakolaisista on tiedossa varma paikka jossakin Suomen kunnista. Tästä huolimatta kuntapaikkoja tarvitaan jo pelkästään kiintiöpakolaisille ainakin 300 lisää. Työministeri Lauri Ihalainen ja sisäministeri Päivi Räsänenvetoavat kuntiin kansainvälistä suojelua tarvitsevien auttamiseksi.

 

Suomen kuluvan vuoden pakolaiskiintiö on 1 050 henkilöä, josta 600 on kohdennettu Syyriasta tuleville pakolaisille. Syyrian jo viidettä vuotta jatkuva sisällissota on ajanut maasta pois lähes 4 miljoonaa ihmistä. Kiintiöpakolaisten lisäksi kuntapaikkoja tarvitaan kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneille turvapaikkaa hakeneille. Kaikkiaan kuntapaikkoja tarvitaan tänä vuonna arviolta 2 300. 

 

– Haluamme kiittää viime vuonna pakolaisten sijoitushaasteeseen tarttuneita kuntia. Samalla kuitenkin vetoamme sekä niihin, että asiaa vielä harkitseviin kuntiin. Toivomme, että kunnat tekisivät vastaanotosta päätöksiä useamman vuoden ajalle kansainvälistä suojelua tarvitsevien auttamiseksi, työministeri Ihalainen ja sisäministeri Räsänen sanovat.

 

Viime vuonna kuntien vastaanottoa tuettiin suoraan 2,8 miljoonan euron erillishankkeella. Tukitoimista saatu palaute on ollut hyvää, ja myös kuluvana vuonna kuntien vastaanottotyötä tuetaan noin kolmella miljoonalla eurolla. Tuen mahdollistaa EU:n komission Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahasto (AMIF), jonka kautta EU:n komission kiintiöpakolaisten vastaanotosta maksamia korvauksia kanavoidaan Suomelle. 

 

Suomessa on useita kuntia, jotka ovat hyödyntäneet lisätukea rakentaessaan osaamistaan pakolaisten vastaanottotyössä. Pitkäjänteinen, vuosittain tapahtuva vastaanotto mahdollistaa työn integroimisen osaksi kunnan normaalitoimintaa ja asiantuntijuuden karttumisen. Lisäksi vastaanottokuntien saama palaute pakolaisten auttamisesta on ollut positiivista. 

– Yhteistyö kuntapäättäjien kanssa on sujunut kuluneella hallituskaudella hyvin. Kunnat ovat olleet kotouttamispolitiikassa aktiivisia ja osoittaneet inhimillisyyttä ja vastuuntuntoa pitäessään huolta pakolaisten vastaanottamisesta, työministeri Lauri Ihalainen sanoo.
 

– On ollut ilo huomata, että suomalaisilla on edelleen hyvä sydän ja tahtoa auttaa lähimmäistä. Kiintiön kautta tulevien pakolaisten avuntarve on tutkittu ja se on kiistaton, Päivi Räsänen sanoo.

Hotellista vastaanottokeskus? Valtuutettu ottaisi Etelä-Suomen turvapaikanhakijoita Hyvinkäälle

Suomi tarvitsee nopeasti lisää turvapaikanhakijoiden majoituspaikkoja. Hotelli Hyvinkään Sveitsissä jää joulukuussa tyhjilleen.

terhi collin

 
TURVAPAIKANHAKIJAT   Suljettava hotelli Rantasipi sopisi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi.

Kaupunginvaltuutettu Juhani Nikkilän (sd.) ehdotus joulukuussa suljettavan hotelli Rantasipin muuttamisesta turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi on saanut vastakaikua Hyvinkäällä.

Ehdotus herätti valtuutettu Taisto Orren , joka aikoo tehdä virallisen aloitteen keskuksen perustamisesta.

Nikkilästä kiinteistö on pidettävä käytössä, ja maailman pakolaistilanne on nyt niin paha, että myös Suomen on otettava heitä lisää.

Orre puolestaan pitää Nikkilän ideaa tutkimisen arvoisena. Aloitteen käsittelevä kaupunginvaltuusto päättää, haluaako Hyvinkää sijoittaa vastaanottokeskuksen vai ei. Kustannukset kattaisi valtio.

Hotellin omistava sijoitusyhtiö CapMan on valmis joko vuokraamaan tai myymään kiinteistön, partnerPirjo Ojanperä kertoo. Käyttötarkoitus on ostajan tai vuokraajan asia.

Maahanmuuttovirasto selvittää mahdollisuuksia avata neljä tai viisi vähintään 150 hengen vastaanottokeskusta jo alkusyksyn aikana, mieluiten Helsingin lähelle.

Rantasipi ja pakolaiset

Rantasipi Sveitsi valmistui vuonna 1976. Huoneita on 194 ja neliöitä 16 970.

Hotellin on vuodesta 2008 omistanut muun muassa kiinteistöihin sijoittava CapMan.

Hotelli toimii joulukuuhun saakka, jolloin ylläpitäjä Restel sulkee sen.

Restelin ja CapManin vuokrasopimus umpeutuu maaliskuussa 2016.

Suomeen tulee turvapaikanhakijoita enemmän kuin koskaan ennen. Tähän mennessä heitä on noin 3 500, liki saman verran kuin koko viime vuonna.

Ruotsin vastaanotto "pakolaisille"

Ruotsiin odotetaan yli 100 000:tta pakolaista

Käyttäjän
 masik kuva

Viime vuonna Ruotsi yksin otti vastaan lähes 20 prosenttia Euroopan unioniin saapuvista turvapaikanhakijoista. Määränä tämä oli enemmän kuin yksikään toinen EU-maa. Ruotsin kerrotaan ottaneen vastaan 135,700 turvapaikanhakijaa, joista 46 prosenttia saapui Syyriasta.

Syyskuussa 2013 Ruotsi myönsi myös ensimmäisenä EU-maana pysyvän asumisluvan jokaiselle Syyriasta saapuneelle pakolaiselle.

Uusimpien arvioiden mukaan Ruotsiin odotetaan saapuvan tänä vuonna yli 100 000 pakolaista, kirjoittaa ruotsalaismedia Sydsvenskan. 

Odotettavissa on näin ikään Ruotsin historian suurin pakolaistulva, joka tulee määrällisesti ylittämään jopa 1990-luvun vastaavan, joka syntyi Balkanin alueella vallinneesta sotatilasta.

Maahanmuuttoviraston puhemiehen Chrstian Zettergrenin mukaan hakijamäärän dramaattinen kasvu voidaan selittää ympäri maailmaa raivoavilla levottomuuksilla.

Tänä vuonna saapuneet turvapaikanhakijat tulevat pääosin Syyrista, Somaliasta, Libyasta ja Eritreasta. Myös Pohjois-Irakin levottomuudet vaikuttavat määrän kasvuun. Zettergren epäilee, että ihmiset, jotka ovat matkalla Pohjolaan, eivät ole vielä päässeet tänne asti, mutta että he saapuvat syksyn ja talven tullen.

Maanantaina julkaistun mielipidemittauksen mukaan lähes kaksi kolmasosaa ruotsalaisista on sitä mieltä, että Ruotsin tulisi ottaa vastaan lisää pakolaisia tai vähintäänkin yhtä paljon, kun maa on tähän asti ottanut.

Novuksen järjestämän mielipidemittauksen mukaan 32 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että määrää tulisi vähentää, 36 prosenttia uskoi, että määrä tulisi pitää ennallaan. Ja noin 26 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että Ruotsin tulisi ottaa vastaan entistäkin enemmän pakolaisia. Noin 6 prosenttia vastanneista ei osannut sanoa.

Kysely osoitti myös sen, että varsinkin naiset ja nuoremman sukupolven ruotsalaiset olivat miehiä ja vanhempia ruotsalaisia innokkaammin ottamassa vastaan lisää pakolaisia.

Myös Ruotsin pääministeri on ottanut asian puheekseen. Viime lauantaina pääministeri Fredrik Reinfeldt toivoi kansalta toleranssia ja avointa mieltä kasvavan pakolaismäärän edessä.

Tiedän, että tämä tulee aiheuttamaan kitkaa, mutta toivon, että ruotsalaiset osoittaisivat kärsivällisyyttä ja avoimmuutta tilanteen edessä”, hänen kerrotaan sanoneen.

Hotellit kun täyttyy, pystytetään telttoja.

Pakolaiset jäävät nyt yhä useammin Ruotsiin – hallitus varautuu jo majoittamaan tulijoita teltoissa

Samaan aikaan kun turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt Torniossa, on se kasvanut Ruotsissa. Maahanmuuttovirasto ja poliisi ovat tiukentaneet toimiaan.

Jessica Tegerström tarkastaa kolegansa kanssa Tukholmaan juuri saapuneiden pakolaisten papereita Tukholman keskusrautatieasemalla.

Jessica Tegerström tarkastaa kolegansa kanssa Tukholmaan juuri saapuneiden pakolaisten papereita Tukholman keskusrautatieasemalla.

 
MAGNUS LAUPA
Elina Kervinen HS
ULKOMAAT Päivitetty 9.10. 15:09

Tukholman asemalla aamujuna Malmöstä on juuri saapunut. Vastassa, laiturilla 19, partioi kuusi poliisia.

Suurin osa matkustajista saa jatkaa matkaansa kohti asemahallia. Kolmen nuoren miehen joukko sen sijaan pysäytetään ja vedetään sivuun.

He saavat näyttää passinsa.

"He olivat Syyriasta ja matkalla Gävleen hakemaan turvapaikkaa. Heillä on siellä sukulaisia, joten neuvoimme heidät eteenpäin", kertoo poliisiassistentti Jessica Tegerström laiturilla.

 

Poliisi on tiukentanut ulkomaalaisvalvontaansa kuun vaihteesta alkaen ja se näkyy nyt asemalla yhä useampina tarkastuksina.

Pakolaiskriisin kärjistyttyä alkusyksystä poliisit antoivat Suomeen tai Norjaan matkaavien kulkea verraten vapaasti ja pitivät lähinnä yllä järjestystä. Nyt, kun uusi tilanne on otettu haltuun, poliisi tekee aiempaa useammin myös ulkomaalaistarkastuksia, eli käytännössä kysyy henkilöllisyyspapereita.

"Tarkastusten suurin vaikutus on, että nämä ihmiset hakevat turvapaikkaa. Ruotsissa on mitattu korkeimpia turvapaikanhakijamääriä koskaan sen jälkeen, kun aloitimme tämän uuden linjan", sanoo Per Löwenberg, ryhmänjohtaja rajapoliisista.

Irakilainen Wesam-tyttö saapui juuri Tukholman juna-asemalle.
Irakilainen Wesam-tyttö saapui juuri Tukholman juna-asemalle.

 

Ainakin osittain juuri tarkastusten seurauksena Ruotsin läpi kohti Suomea on vähentynyt jonkin verran viime päivinä. Keskiviikkona ja torstaina tulijoita oli noin 200. Kahden viime viikon aikana hakijamäärät ovat vaihdelleet 384 ja 645 turvapaikanhakijan välillä.

Ruotsissa turvapaikanhakijoiden määrä on sen sijaan samaan aikaan kasvanut. Tulijoita on viime päivinä ollut päivittäin noin 1 5001700 aiempien noin tuhannen sijaan, kerrotaan maahanmuuttovirastosta.

Käytännössä siis ne, jotka olivat alun perin vain läpikulkumatkalla, päättävät nyt usein tarkastuksen yhteydessä hakea turvapaikkaa Ruotsista. Tarkastukset voivat periaatteessa johtaa myös läpikulkumatkalla olevan poistamiseen maasta.

"Jos henkilöllä ei ole oikeutta olla Ruotsissa, teemme päätöksen siitä, ettei hän saa olla täällä, ja hänen poistetaan maasta. Tilanteesta riippunen ihminen saatetaan ottaa säilöön, minkä jälkeen hänet palautetaan kotimaahan tai siihen maahan, josta hän tulee", Löwenberg sanoo.

Hallitus pitää tulijoiden määrää jo kriittisenä. Kaikkien aikojen ennätykset rikotaan näinä päivinä. Viimeisten seitsemän päivän aikana Ruotsiin on tullut liki 9 000 turvapaikanhakijaa.

 

Hallitus kutsui siksi perjantaina koolle lehdistötilaisuuden, jossa se kertoi, että se harkitsee kriisiratkaisuja. Esimerkiksi pakolaisten majoittamista telttaleireihin.

"Tärkeitä on löytää asuinpaikkoja. Standardeja lasketaan. Kyse on katon löytämisestä pään päälle. Hallitus on tänään antanut maahanmuuttovirastolle tehtäväksi pystyttää tarvittaessa telttoja", Stefan Löfven sanoi lehdistötilaisuudessa.

Väliaikaisten rajatarkastusten palauttaminen ei silti ole asialistalla.

Tukholmaan turvapaikanhakijoita tulee päivittäin noin pari sataa verraten tasaista tahtia. Asemalle tulijoiden määrä on silti vähentynyt. Sen huomaa selvästi asemahallissa. Penkeillä odottelee nyssyköineen vain joitakin perheitä.

Lieneekö kyse juuri siitä, että matkaansa jatkavia on yhä vähemmän.

"Pitkään jokaisella junalla etelästä tuli noin sata ihmistä, mutta nyt joskus saattaa tulla vain kymmenkunta", sanoo SPR:n työstä asemalla vastaava Charlotta Didriksdotterpöytänsä kupeessa.

Poliisin lisäksi myös maahanmuuttovirasto on tiukentanut toimiaan. Esimerkiksi Malmön seudulla se on lisännyt läsnäoloaan sekä asemilla että satamissa. Turvapaikanhakijoita rekisteröidään ympärivuorokautisesti toisin kuin vielä syksyn alkuviikkoina.

"Monissa junissa on myös ollut hyvin väljää", Didriksdotter sanoo.

Myös vapaaehtoisen Welcome to Stockholm -verkoston Jacob Eklund arvioi vapaaehtoisten teltoilla, että aseman kautta kulkee nyt noin puolet vähemmän ihmisiä kuin aiempina viikkoina.

Toki Tukholmassa tapaa edelleen viljalti ihmisiä, jotka pyrkivät kohti Suomea. Asemahallin penkeillä odottaa kahdeksanhenkinen perhe, jotka aikovat ottaa iltajunan kohti Luulajaa ja sitten kohti Suomea. Perheen isä, irakilainen Ahmed Kamel, kertoo tulkin välityksellä, että perhe on asunut jo pitkään pakolaisleirillä Basermassa.

Irakilainen Ahmed Kamel toi lapsensa Alnin, 9, Farahin, 6 ja
 Moomenin, 2, Ruotsiin.
Irakilainen Ahmed Kamel toi lapsensa Alnin, 9, Farahin, 6 ja Moomenin, 2, Ruotsiin.

 

He ovat kotoisin Fallujasta Bagdadin lähettyviltä, missä on ollut hyvin levotonta ja elämä oli liian vaikeata. Matka Euroopan halki maksoi perheelle suuren summan, noin 8 000 dollaria.

Suomessa unelmana on turva ja oikea elämä sekä mahdollisuus tehdä töitä. Kamel voisi olla vaikka leipomossa tai kahvilassa, kuten kotimaassa.

"Halumme Suomeen, koska perhe on jo siellä. He kertovat, että Suomi on hyvä paikka."

 

 

 
Katso 1,5 minuutissa pakolaiskriisin vaikutukset Suomeen

Suomeen on tullut tänä vuonna ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. HSTV kertoo puolessatoista minuutissa, kuinka tähän tilanteeseen oikein päädyttiin. Toimittaja: Esa Juntunen, kuvaus HS Arkisto & Reuters, grafiikka: Boris Stefanov HS.

Ruotsissa lyödään aiempi pakolaisennätys

Ruotsiin oli keskiviikkoon mennessä tullut runsaat 81 400 turvapaikanhakijaa. Se on lähellä kaikkien aikojen ennätystä. Vuonna 1992, Bosnian sodan aikana, Ruotsiin tuli vuoden aikana runsaat 84 000 turvapaikanhakijaa.

Tällä hetkellä turvapaikanhakijoita tulee vähintään 1 500 päivässä, joten ennätys rikkoutuu lähipäivinä.

Mikään ei viittaa siihen, että tahti hiipuisi, sanoo varapääjohtaja Mikael Ribbenvikmaahanmuuttovirastosta TT:lle.

"Tahti tulee jatkumaan jonkin aikaa. Ennusteet ovat hyvin epävarmoja, mutta hyvin monet ovat nyt liikkeellä."

Jos nykyinen vauhti jatkuu, voi Ruotsiin tulla noin 175000 turvapaikanhakijaa tänä vuonna. Viime vuonna tulijita oli runsaat 81000.

Koko Euroopan vastaanotto romaneille

Miksi romaneita syrjitään?

Romaniväestö tahdotaan "piiloon" sivistyneitten silmistä.

Eurooppa haluaa romanit pois silmistään

Romanit kantoivat tavaroitaan pois Helsingin Kalasataman leiristä poliisin valvonnassa 30. elokuuta. Kuva Markku Ulander / Lehtikuva.

 

Poliisi on tyhjentänyt Helsingissä Kalasataman romanileirin ja alueella sijaitsevan rakennuksen, joka tunnetaan sosiaalikeskus Satamana. Aamulla puoli yhdeksän aikaan alkaneessa operaatiossa oli mukana useita kymmeniä poliiseja. Kalasataman alueella oli eri lähteiden mukaan noin 30 romania.

Sosiaalikeskus Sataman rakennus on tarkoitus purkaa.

”Kalasatamassa on ollut kolmisen vuotta romanien luvaton leiri, ja Vapaa katto ry:n vuokrasopimus päättyi kesäkuun lopussa. Olemme pitkin kesää ilmoittaneet, että romanien pitäisi poistua luvattomalta alueelta”, sanoo johtava asiantuntija Jarmo Räihä Helsingin sosiaalivirastosta MTV3:n haastattelussa.

Helsinki ei tarjoa häädetyille romaneille majoitusta. Kukaan ei tiedä, minne he menevät seuraavaksi.

Romanit KalasatamaPoliisi tyhjensi Kalasataman alueen, ja romanileirin käytössä ollutta kalustoa alettiin siirtää pois. Kuva Hannu Lindroos.

 

EUROOPPA HALUAA HÄÄTÄÄ ROMANIT POIS SILMISTÄÄN

Helsingin Rautatientorilla kerjäävä romaninainen on pitkän kurjistumisen kierteen loppupiste. Sen alku on hieman yllättävä: kommunismin romahdus 1980-luvun lopulla.

Perinteisesti kiertolaisina eläneet romanit pakotettiin kommunismin aikana paikoilleen. Heistä tuli tarpeellista kouluttamatonta työvoimaa. Kaupungeissa romanit tekivät töitä tehtaissa, maaseudulla tiloilla hedelmien poimijoina ja ojien kaivajina. Kommunismin aikana Itä-Euroopan romaneilla oli töitä ja asunnot.

Kommunismin romahduksen jälkeen esimerkiksi Romaniassa romanityöttömyys kasvoi kahdessa vuodessa 15 prosentista 85 prosenttiin. Unkarissa arviolta kaksi kolmesta romaneja työllistäneestä työpaikasta lakkautettiin. Romanit menettivät myös asuntonsa.

Itä-Euroopan romaneista tuli kouluttamaton työtön massa, jonka elämä tiivistyi kaupunkien laitamien slummeihin. Monet romaneista jäivät ilman kansalaisuutta ja henkilöllisyyttä.
EU:n laajennuttua romanit nähdään Euroopassa ongelmaksi, jonka ratkaisuksi on valittu häädöt.

Italiassa Silvio Berlusconin hallinto julisti vuonna 2008 nollatoleranssin romaneille ja rikollisuudelle. Romanileirejä on häädetty massiivisesti ja ihmisiä on keskitetty Nomad Plan -suunnitelman mukaisesti kaupunkien laitamaille.

Kesällä 2008 leireissä asuvilta romaneilta alettiin kerätä sormenjälkiä. Euroopan parlamentti ja komissio vaativat Italiaa lopettamaan etnisen rekisterin keräämisen. Euroopan neuvosto syytti Italiaa fasismista.

Samanlaista etnistä rekisteriä on kerätty myös Ranskassa. Romanit nousivat otsikoihin loppukesällä 2010, kun Ranska karkotti yli 8  000 romania takaisin Romaniaan ja Bulgariaan. Samalla häädettiin lähes viisisataa romanileiriä presidentti Nicolas Sarkozyn käskystä. Jo edellisenä vuonna Ranskasta karkotettiin lähes 10 000 romania.

Romaneille maksettiin 300 euron ”humanitaarinen paluuraha”, jonka saaminen edellytti sormenjälkien antamista viranomaisrekisteriin. Rekisterillä yritetään estää palaaminen maahan.

Euroopan neuvoston yleissopimus kieltää ulkomaalaisten joukkokarkotuksen. Oikeuskomissaari Viviane Reding uhkasi Ranskaa oikeustoimilla. ”Joukkohäädöt antavat kuvan että ihmisiä siirretään etnisen taustansa takia. En uskonut, että Eurooppa enää kohtaisi tämänkaltaista tilannetta toisen maailmansodan kokemusten jälkeen”, Reding huomautti syyskuussa 2010.

Suomi on astunut samalle häätöjen tielle, jota lähes kaikki Euroopan maat kulkevat.

Lokakuussa 2009 Helsingin kaupunki hääti romanit Kalasataman metroaseman läheisyyteen rakennetusta leiristä ja hajotti kylmän varalle rakennetut puumajat. Tammikuussa 2010 kaupunki hääti romaniperheitä Suomesta uhkaamalla lasten huostaanotolla. Kyseessä olivat samat perheet, joita kaupunki oli hätämajoittanut kovien talvipakkasten aikaan vuodenvaihteessa 2009.

Marraskuussa 2010 kaupunki maksoi Ranskan ja Saksan malliin romaneille paluurahat Romaniaan sen jälkeen, kun Sosiaalikeskus Sataman romanileirissä oli sattunut tulipalo. Tulipalosta nousi turvallisuuskysymys, johon vetoamalla Sataman romanileiriä on jo useita kertoja yritetty sulkea.

Äärioikeiston nousu

Talouskriisi on vaikeuttanut romanien työnsaantia Etelä-Euroopassa. Kriisi on myös vahvistanut ääriliikkeitä ja nationalismia, todetaan Euroopan rasismin ja suvaitsemattomuuden vastaisen komission (ECRI) kesäkuun 2011 raportissa. Rasistinen puhe ja viharikokset ovat lisääntyneet kaikkialla Euroopassa.

Vuoden 2010 aikana oikeistopopulistiset puolueet saavuttivat vaalivoittoja useissa Euroopan maissa. Itä-Euroopassa voimistuva äärioikeisto kohdistaa vihansa erityisesti romaneihin.
Lisääntyvä romanivastainen väkivalta erityisesti Unkarissa, Tšekissä ja Slovakiassa on saanut runsaasti huomiota mediassa.

Osittain kyse on häirinnästä ja painostuksesta, romanikylien läpi on järjestetty esimerkiksi rasistisia marsseja. Myös rasistinen väkivalta on lisääntynyt, esimerkiksi Unkarissa romanien koteihin on ensin tehty polttopulloiskuja ja sitten pakenevia romaneja on ammuttu.

Ongelmana on, ettei hyökkäyksiin ole tehokkaasti puututtu.

Itä-Slovakiassa Šarišské Michalànyn kaupunki rakensi yli kaksi metriä korkean muurin romanikylän ja kaupungin asukkaiden väliin. Näin turvallisuusongelmana pidetyt romanit poistettiin kaupunkilaisten silmistä. Slovakiassa on viime vuosina useissa eri kaupungeissa rakennettu vastaavia muureja julkisella rahoituksella.

Unkarissa maan äärioikeiston nousu kohdistuu ennen kaikkea romaneihin. Kahdeksan ihmistä on kuollut romanivastaisissa iskuissa vuosina 2008-2010. Eräässä iskussa kuolivat isoisä ja pikkupoika. Pian sen jälkeen surmattiin isoäiti.

Romaneja vainoavat puolisotilaalliset joukot, jotka saavat tukensa äärioikeistolaiselta Jobbik-puolueelta. Se sai viime vuoden parlamenttivaaleissa 17 prosentin ääniosuuden. Vuotta aikaisemmin Jobbik voitti neljä paikkaa Euroopan parlamenttivaaleissa. Puolue ratsastaa romanivastaisuudella erityisesti Unkarin suurimpien romaniasutusten lähellä.

Unkarin väestöstä noin kahdeksan prosenttia on romaneja, ja näillä syntyvyys on kaksinkertainen muuhun väestöön nähden. Unkarilainen kantaväestö ikääntyy, mutta puolet maan romaniväestöstä on alle 20-vuotiaita.

Eräiden arvioiden mukaan vuonna 2040 Unkarin väestöstä lähes puolet on romaneja. Jo kymmenen vuoden kuluttua köyhissä kaupungeissa ja kylissä joka toinen lapsi on romani. Kriisi on väistämätön, jos nykyiselle kouluttamattomuuden, työttömyyden ja slummiutumisen kierteelle ei saada nopeaa muutosta.

Lue myös: Vielä tänään Helsingissä – missä huomenna?

RomanitKlikkaa kuvaa, näet kartan kokonaan ja suurempana. Grafiikka Hannu Kyyriäinen.

 

Juttu julkaistu alun perin SK:ssa 34/2011 (ilm. 26.8.).

Aiheesta lisää
Kuvakertomus: Elämää romanileirissä (Suomenkuvalehti.fi 25.8.2011)
Romanileiriläisten lapset pääsevät kouluun Vantaalla, Helsinki pohtii(Suomenkuvalehti.fi 26.8.2011)

Myös Ruotsi karkottaa romanikerjäläisiä

Ruotsi on käännyttänyt muista EU-maista saapuneita romaneita, jotka ovat kerjänneet Tukholmassa, kertoo Ruotsin radion Ekot-ohjelma. Kerjääminen ei ole lailla kiellettyä Ruotsissa, vaan käännytykset on tehty ulkomaalaislain perusteella.

Euroopan unionin sisäinen liikkumisvapaus oikeuttaa oleskelemaan toisessa EU-maassa kolme kuukautta, myös ilman työtä tai opintoja. Ruotsissa oleskelleet romanit karkotettiin vedoten ulkomaalaislain pykälään, jonka mukaan henkilön on pystyttävä elättämään itsensä.

 

Ranskan ilmoitti toissa päivänä, että romanien laittomat leirit suljetaan ja lakia rikkovat, muista EU-maista saapuneet romanit karkotetaan maasta. Karkotukset otetaan ministerin mukaan käyttöön välittömästi.

Katso videoMalmö aikaisemmasta julkaisusta  lisää Ruotsin tavasta häätää romanit.

 

Romanien vainot Euroopassa: Unkarissa ehdotetaan jo keskitysleirejä


Romaninainen sosiaalikeskus Sataman pihalla.

Helsingissä nuorisolautakunta jätti torstaina pöydälle ehdotuksen sosiaalikeskus Sataman häätämisestä sen yhteydessä olevan romanileirin takia. Mielenosoitukset, tukikonsertit ja uuden talonvaltausaallon uhka sai poliitikot lykkäämään asiasta päättämistä myöhempään syksyyn. Asiaa käsitellään seuraavan kerran 30. syyskuuta, jolloin nuorisolautakunnan edessä on luvassa uusi mielenosoitus Sataman tueksi.


Romanilapsia Budapestin laitamilla

Unkarissa kolmanneksi suurin puolue, äärioikeistolainen Jobbik, on ehdottanut, että "yleiselle järjestykselle uhkaksi koetut romanit" voitaisiin pakkosiirtää kaupunkien laitamille perustettaviin leireihin. Kaupunginhallintojen perustamilla leireillä vallitsisi ulkonaliikkumiskielto, minkä lisäksi niille joutuvilta romaneilta vietäisiin Unkarin kansalaisuus.

"Voisimme pakottaa nämä perheet pois kodeistaan", sanoi Csanad Szegedi, puolueen varapuheenjohtaja ja kansanedustaja, "ja sitten voisimme siirtää nämä perheet yleisen järjestyksen suojelemisleireille."

Hänen mukaansa ajatus leireistä vain seuraisi esimerkkejä Slovakiasta, Ranskasta, Italiasta ja Suomesta siinä miten "romaniongelma" voidaan siirtää asutusten ulkopuolelle.

 

Szegedi lisäsi, että leireille lähetettävät perheet voisivat "palata sivistyneeseen yhteiskuntaan" mikäli he pystyisivät osoittamaan erityisille kaupunkikomiteoille, että he ovat "muuttaneet tapansa" ja "lähettävät lapset kouluun". Muussa tapauksessa he saattaisivat viettää loppuelämänsä leireillä.

Szegedi toivoi, että ensimmäinen leiri perustettaisiin Miskolcin kaupungin läheisyyteen.


Jobbikin kannattajia mielenosoituksessa Budapestissä lokakuussa 2009

Keskitysleiriajatusta puolustava puolueen puheenjohtaja Gabor Vona sanoi, että Unkarissa tarvitaan uusi linja maan 700 000 ihmistä käsittävän romaniväestön suhteen, "mikäli halutaan välttää sisällissota". Vona ehdotti myös, että romanilapset tulisi lähettää erityiskouluihin, joissa "segregaatio olisi kannattavampi opetuksellinen työkalu".

Jobbikin ehdotukset liittyvät valituksiin siitä, että romanit tekevät pikkurikoksia eivätkä halua integroitua yhteiskuntaan. Puolueen mukaan leirien ja erilliskoulujen kaltaiset radikaalit toimet "auttaisivat romanit pois köyhyydestä".

Romanit ovat Unkarin köyhimpiä ihmisiä, ja heidän työttömyysprosenttinsa on noin 70. He sanovat joutuvansa syrjinnän ja rasismin kohteeksi, sekä Unkarissa pahasti tuntuneen maailmanlaajuisen talouslaman syntipukeiksi.

Hallitseva oikeistolainen Fidesz-puolue kuitenkin sanoi leiriehdotusta "pöyristyttäväksi", mutta tarjosi tilalle "tiukkoja lakeja ja vahvaa poliisitoimea". Fidesziä on syytetty muukalaisvihan ja ultranationalismin ruokkimisesta yrityksessä miellyttää Jobbikin äänestäjiä.

Oppositiossa oleva sosialistipuolue ja muut kriitikot ovat sanoneet leiriehdotuksen muistuttavan 1940-luvun kansallissosialismista.

Romaneita vastaan tehdyt väkivaltaiset hyökkäykset ovat olleet kasvussa Unkarissa viime aikoina. Kahden ja puolen vuoden aikana on tehty kolmisenkymmentä palopommihyökkäystä romaneja vastaan. Hyökkäyksissä on kuollut ainakin seitsemän romania. Lisäksi romaneja vastaan on isketty ampumalla.


Unkarin kaartia vuonna 2007

Viime vuonna oikeusistuin lakkautti Jobbik-puolueen yhteydessä toimineen, puolisotilaalliseksi kuvaillun "Unkarin Kaartin", sillä sen toiminnan sanottiin rikkoneen maan perustuslain kohtaa, jossa taataan vähemmistöjen ihmisoikeudet. Kaarti on kuitenkin järjestäytynyt uudestaan.

Lisäksi Unkarin hallitus on ajamassa perustuslakiin muutoksia, jotka kriitikoiden mukaan lisäävät poliitikkojen hallintaa kaikesta mediasta, ja ajavat maata kohti entistä yksipuoluejärjestelmää muistuttavaa totalitarismia.


Leirin häätö Etelä-Ranskassa

Romanivainot kasvussa kaikkialla Euroopassa

Unkarin tapahtumat seuraavat viime kuussa Ranskassa kohua herättänyttä romanileirien purkamisia. Liki 130 leiriä purettiin ja lähes tuhat romania karkotettiin Romaniaan ja Bulgariaan. Toimet herättivät kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöjen lisäksi myös kaikkialla maan poliittisella kentällä.

Italiassa Rooman pormestari, entinen fasistipuolueen jäsen Gianni Alemanno, on myös aloittanut romanileirien häädöt. Ensimmäinen leiri häädettiin keskiviikkona kaupungin laitamilla Quartacciossa, jossa puskutraktorit jyräsivät hökkelit maan tasalle.

Paikallisviranomaisten mukaan 20 romania hyväksyi tarjouksen matkalipusta kotimaahansa, mutta suurin osa pakeni paikalta ennen purkajien saapumista.

"En ole menossa Romaniaan, pystytän vain leirin jonnekin muualle", sanoi median haastattelema romanimies. "Romaniassa asiat on vielä huonommin - miksi menisin takaisin? Monet muut juoksivat pakoon heti kun purkajat saapuivat, ja he tulevat tekemään samoin kuin minä", hän jatkoi.

Rooman viranomaisten mukaan viime aikoina alueelle on tullut paljon romaniperheitä Ranskasta.


Campo Casilino.

Aiemmin tänä vuonna pormestari Alemanno antoi luvan purkaa maan pitkäikäisin mustalaisleiri, 40 vuotta pystyssä ollut 600 asukasta sisältänyt Casilino 900.

Euroopan Neuvoston ihmisoikeuskomissaari Thomas Hammarberg vieraili viime kesänä Casilinon leirillä, ja ilmaisi "vakavan huolensa" Italian politiikasta romanivähemmistöä kohtaan, jotka hänen mukaansa kohtaavat "jatkuvan syrjinnän ilmapiirin".

Italiassa on ollut useita tapauksia, joissa romanileireihin on hyökätty palopommeilla ja asumuksia on poltettu.

Alemanno on sanonut, että romanileirien häätäminen, "Operaatio Nomad", viedään loppuun ensi viikon aikana.

Slovakiassa työtön entinen sotilas ampui naapurissaan asuneen romaniperheen kuusi jäsentä maantantaina. Tämän jälkeen poliisia paetessaan mies tappoi vielä yhden sivullisen ja haavoitti viittätoista ennen kuin ampui itsensä.

Naapurit ovat kertoneet miehen toistuvasti ilmaisseen vihaansa värillisiä ihmisiä kohtaan ja piikitelleen romaniperheelle.

Slovakiassa romanit elävät yhteiskunnan pohjalla, ja Amnesty Internationalin vuosiraportin mukaan enemmistö romanilapsista laitetaan "erityiskouluihin", samoille luokille vammaisten kanssa, tai pelkästään romaneille eroteltuihin laitoksiin. Koulutuksen puuttumisen takia romaneiden on hyvin vaikea löytää työtä, ja työttömyysasteen sanotaan olevan lähes sata prosenttia.

Koulutuksessa ja työllistymisessä tapahtuvan syrjinnän lisäksi Amnesty raportoi myös romanien lisääntyvästä fyysisestä eristämisestä. Romanien asumuksia on häädetty väkisin, minkä lisäksi ainakin Ostrovanin kunnassa paikallishallinto alkoi rakentamaan muuria romanialueen eristämiseksi.

Sama vuosiraportti kertoo myös YK:n rotusyrjinnän vastaisen komitean ilmaisseen maaliskuussa huolensa Suomessa tapahtuvasta romanien syrjinnästä asumisen suhteen.

Amnesty on myös pannut merkille Slovakiassa tehtyjä romanien pakkosterilointeja. Kahdeksan romaninaista on valittanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen siitä, että heidät on sterilisoitu tahdonvastaisesti. Unkarissa ilmoitettiin hiljattain, että vuonna 2001 tahdonvastaisesti sterilisoitu romaninainen tulee samaan korvauksia.

Amnestyn raportin Slovakian kidutuksia käsittelevässä kohdassa mainitaan tapauksesta, jossa poliisit pahoinpitelivät kuusi romanipoikaa Kosicen poliisiasemalla huhtikuussa 2009. Tapaus nousi julkiseen tietoisuuteen vain siksi, että sanomalehti julkaisi yksityiskohtia pahoinpitelyn tallentaneesta valvontakameran nauhasta.

Tämän vuoden toukokuussa julkaistussa toisessa raportissa todetaan Slovakian poliisin mahdollisesti aiheuttaneen 46-vuotiaan romanimiehen kuoleman. Mies kuoli sen jälkeen, kun hänet oli tuotu poliisiasemalle. Miehen ruumiin tutkinut patologi sanoi, että kuolinsyynä on voinut olla "hidas myrkytys erittäin suuresta määrästä kyynelkaasua".


SNS:n vaalijuliste

Romanien syrjintä ja vaino saa suojelua maan poliittisen järjestelmän korkeimmilta tahoilta. Slovakian Kansallinen Puolue (SNS), joka oli hallituksessa yhdessä demareiden kanssa vuosina 2006-2010, käytti viime toukokuun vaalikampanjassaan julistetta, jossa oli tatuoitu romanimies, jonka paljaalla rinnalla oli kultaketju. Julisteessa kehoitettiin äänestämään puoluetta, "jotta meidän ei tarvitse ruokkia niitä, jotka eivät halua tehdä töitä."

Romaneja vainotaan samalla tapaa monissa Itä-Euroopan maissa. Maita yhdistää se, että ne käyvät tällä hetkellä läpi massiivisia säästöohjelmia pankkikriisistä selviämiseksi. Säästöohjelmiin kuuluu sosiaalimenojen suuret leikkaukset.

Työttömyyden ollessa rajussa kasvussa, rasistiset kampanjat ohjaavat kasvavaa tyytymättömyyttä pois vallanpitäjistä. Monissa paikoissa kansankiihotuksen ensimmäinen kohde on romanit, haavoittuva väestönosa, joka kykenee kaikista heikoiten taistelemaan vastaan.

Sietämättömien elinolojen, valtion väkivallan, ja toivottoman tulevaisuuden edessä monet romaniperheet ovat lähteneet etsimään parempaa tulevaisuutta läntisestä ja pohjoisesta Euroopasta. Viimeaikaiset esimerkit osoittavat, että romaneihin kohdistuva vaino ei ole vain Itä-Euroopan entisten stalinistimaiden yksinoikeus, ja se on myös paljastanut EU:n takaaman "vapaan liikkuvuuden" onttouden.

Euroopan Rasisminvastainen Verkosto ENAR julkaisi hiljattain tiedotteen, jossa se sanoi Bratislavassa maanantaina tapahtuneen romaniperheen ampumisen heijastavan eri puolilla Eurooppaa nousevaa ilmapiiriä romanivähemmistöjen leimaamisesta. ENAR sanoi olevansa "äärimmäisen huolissaan siitä, että viimeaikaiset syrjivät toimet ja lausunnot romaniväestöä vastaan, jotka leimasivat tämän etnisen ryhmän useissa maissa, kuten Ranskassa, Italiassa, Tanskassa ja Ruotsissa, ovat johtaneet hyväksyvään ilmapiiriin niille, jotka haluavat ottaa tämän väestön kohteekseen."

ENARin slovakialaisen jäsenen Miroslav Lackon mukaan "on hälyttävää nähdä kuinka Euroopassa tällä hetkellä käytettävä romanien vastainen retoriikka voi ruokkia rasistisia tuntemuksia ja väkivaltaa näin kouriintuntuvalla tavalla. Tämä viimeisin välikohtaus on varoitus romanien tilanteesta Slovakian lisäksi myös muissa EU-maissa."

Lähteitä:
Kalasataman sosiaalikeskus pysyy toistaiseksi paikoillaan (HS 2.9.2010)
Move to force Roma into camps (Scotsman 3.9.2010)
Hungarian far-right want Roma forced into camps (Euronews 3.9.2010)
Socialists outraged by Jobbik mayoral candidate's call to banish Roma criminals (Politics.hu 26.8.2010)
Hungary's new 'Little Red Book' harks back to bad old Soviet days (Irish Times 17.8.2010)
Extremists plan Roma concentration camps (Morning Star 3.9.2010)
Roma backlash continues across Europe (Telegraph 2.9.2010)
French Roma expulsions under fire from all sides (Guardian 24.8.2010)
Italy's bulldozer blitz on Roma (Morning Star 3.9.2010)
Gypsies cleared out from outskirts of Rome following crackdown order by right-wing mayor (Daily Mail 2.9.2010)
Advertise on NYTimes.com Slovakia Stunned by Rampaging Gunman (The New York Times 30.8.2010)
Roma family gunned down in Slovakia (World Socialist Web Site 3.9.2010)

Amnestyn vuosiraportti 2010
Euroopan Rasisminvastaisen Verkoston tiedote Slovakian ampumisista

Foorumilla: Euroopan romanit

Takussa Unkarin Jobbik-puolueesta: Fasismi jyllää keski-euroopassa

Ihmisyyden ja empatian kahdet kasvot

Hädässä olevia IHMISIÄ ei saisi asettaa vastakkain.

Mutta miten voi tuntea inhimillisyyttä jotain toista ihmistä kohtaan ja taasen toisia ei pidetä edes ihmisarvossa?

Miten ymmärretään aitojen pakolaisten joukossa tulleita paremman elämän perässä juoksevia?

Näille "elintasosurffareille" tarjotaan  kaikki valmiina.

He tulevat tänne ilman mitään papereita, useamman turvallisen EU-maan läpi, he heittävät avustukset roskiin, kaduille ja vaativat vain rahaa....

Mutta romani kerjäläiset. ..

He eivät ole olleet millään tavoin rasitteena minkään maan etuuksille. 
Heidän kohdallaan ei ole oikeuksia etuuksiin..

He rakentelevat itse maja paikkansa, mutta heidät häädetään omista hökkelikylistään.

Heitä pahoinpidellään...

Heitä tapetaan...

Heillä ei ole minkäänlaisia oikeuksia mihinkään? ??!!

He eivät saa edes kerjätä leipäänsä?

Tai kerätä pulloja roskista ja ojista?

Kyllä tälläinen KÄYTTÄYTYMINEN ihmisyyttä vastaan pitäisi häiritä myös valtaväestöäkin!

Näin KAIKKI Euroopan maat ovat ASETTANEET romanit eriarvoiseen asemaan.

Ja se on rikos ihmisyyttä vastaan! 

Kaikilla romaneilla pitäisi olla yhdenvertaiset poliittiset, taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet muiden maiden kansalaisten kanssa.

Yhdenvertaisuuden vaatimus ja syrjimättömyyskielto kieltää kaikenlaisen romanien syrjinnän!!

Tälläisen vainon tiettyä kansanryhmää kohti pitäisi olla Euroopassa jo ohi, eikä EU:n jäsenvaltioissa pitäisi voida rajoittaa, tarkkailla tai kontrolloida romanien liikkumista ja oleskelua.

Romanit eivät ole koskaan vaatineet valtaväestöä muuttamaan tapojaan, uskontoaan, pukeutumistaan, ei liioin ole uhkana "valloittaa" maailma, antaa naisten ja lasten olla rauhassa....

Taas toisaaltaan Suomessa ja Ruotsissa meitä romaneita on
VUOSISATOJA sopeudettu yhteiskuntaan ja nyt kun ENEMMISTÖ on sopeutunut, niin meille EI annetakkaan mahdollisuutta! !

Kun ROMANI tai MUSTALAINEN mainitaan, minkälainen mielikuva nousee ensimmäisenä mieleen? 

Aivan juuri näin!!

EI koskaan mitään hyvää, aina ne huonot asiat.

Koskaan ei puhuta heistä jotka opiskelevat, käyvät töissä tai ovat muuten menestyneet elämässä, kirjailijat, laulajat ym.

Inhimillinen ihminen EI katso rotua, väriä kelle apunsa antaa!!

Romaneista on annettu yleisesti mielikuva että ovat varkaita, likaisia yms.

Mutta niin näkyy olevan nämä nyt turvaan tulleet pakolaisetkin ja se ei näy haittaavan ketään, he ovat röyhkeitä ja VAATIVAT yhä enemmän. 

Mutta kaikkiin vaatimuksiin heidän kohdallaan suostutaan ettei vain tulla leimatuksi rasistiksi. Kun kyseessä on romani ei sillä ole mitään väliä tuleeko leimatuksi,  pääasia että heidät saadaan Silmien alta pois.

Missä on RASISMIN vastustajat kun kyseessä on romani??

Missä on LÄHIMMÄISEN RAKKAUS? 

Missä on PUOLUSTAJAT?

Missä on INHIMILLISYYS? 

Miksi romanit eivät saa samanlaista inhimillistä kohtelua kuin pakolaiset?

Tiedetään että pakolaisten joukossa on paremman elämänperässä tulleita...

 Romanit  ovat aivan yhtä avuttomassa asemassa tai oikeastaan vielä pahemassa, heille EI anneta mitään mahdollisuutta missään maassa!

EU:n tasolla tiedetään että näillä romaneilla ei ole ollut mitään mahdollisuutta opiskella ja työkokemuksilla saada työperäisen eu-kansalaisen valmiuksia.

Romaniassa on 1000 vuotta sorrettu romaneja, heillä ei ole koskaan ollut mitään mahdollisuuksia.

" POISSA SILMISTÄ, POISSA MIELESTÄ"

EI muuta asioita.

Romanit ovat Euroopan unionin kansalaisia ja he ovat lähteneet liikkeelle tehdäkseen elämästään paremman.

Onko se rikos?

Kun olet romani ja haluat elämästäsi paremman? 

Miksi koko Eurooppa  on  haluton   parantamaan maansa romanien asemaa?

Miksi romanit vielä 2015-luvulla joutuvat lähtemään  pakoon räikeää sosiaalista syrjintää ja syvää köyhyyttä kerjäämään ympäri Eurooppaa?

 Eikä Yksikään EU-maa ei ole toivottanut kerjääviä romaneja avosylin tervetulleeksi, vaan heitä vastaan on säädetty varsin syrjiviä lakeja ja muita määräyksiä!!

Mieti näitä kun menet nukkumaan, omaan turvalliseen kotiin, omaan sänkyyn ja hyvin syöneenä sekä lisäksi tiedät lapsesi ovat turvassa.

Tätä OIKEUTTA ei ole suotu kaikille  kansanryhmille.